Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Majitelia na vlastnú päsť vypátrali svoje ukradnuté kone. S ich návratom sú však bezmocní
Zdielať na

Majitelia na vlastnú päsť vypátrali svoje ukradnuté kone. S ich návratom sú však bezmocní

BUKUREŠŤ / Kauza ukradnutých koní zo severovýchodu Slovenska neutícha ani po dvoch rokoch. Majitelia na vlastnú päsť vypátrali tri kone. Len jedného sa podarilo úspešne vrátiť domov. Ďalšie dva kone sa im zase stratili, hneď po tom, ako na inzerát upozornili políciu.

Na rumunský inzerát natrafili majitelia koní začiatkom januára. Od krádeže sú to už dva roky. A toto je tretí inzerát, na ktorý narazili. Kôň bol na predaj po prepočte za pár stovák eur. "To je smiešna cena... Ja mám pocit, že to je suma koňa, ktorého sa potrebujú zbaviť," povedala chovateľka koní Michala Hersteková.

"Za normálnych okolností by sme hneď vycestovali a šli poňho. Prípadne by sme tam išli a oslovili políciu," dodala chovateľka Ľubomíra Rančíková.

Temig je už tretí kôň, ktorý takto vypátrali. Vlani našli inzerát, na ktorom kobylka na predaj sa až nápadne podobala na tú ich z ich farmy. No aj teraz sa stalo, to čo pred tým. Pár dní na to, ako na inzerát upozornili políciu, už bol zmazaný.

Majitelia koní opäť hľadali a našli na vlastnú päsť. Informácie z Rumunska však skončili na bode mrazu.

"Čo sa týka našej polície tak všetko bolo urgentne spravené, či do Bukurešti poslané. No tam to stroskotalo a koniec," uviedla chovateľka Rančíková.

"Slovenskému policajnému pridelencovi v Rumunsku bola zaslaná žiadosť o vykonanie previerky inzerátu, ktorý bol zverejnený na internetovej stránke, ako aj k zaisteniu koňa. Doposiaľ nebola táto žiadosť vybavená," informovala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

"Z našich piatich ukradnutých koní sme našli troch, doma máme jedného,"  skonštatovala majiteľka koní Rančíková. Maršál je nateraz jediný, ktorého sa podarilo vypátrať a dostať domov, no stalo sa to až po dvoch rokoch. "Nepoznačilo ho to asi aj pre to, že bol rýchlo odobraný a nebol v nejakých zlých podmienkach," vysvetlila Rančíková.

Len pre opatrenia doteraz do Rumunska nevycestovali. No je to akoby boj s veternými mlynmi. Keď objavili inzeráty, mali aspoň malú nádej. No aj tá sa nateraz rozplynula. "O dvoch sme stratili úplne všetky informácie,"  uzavrela Rančíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy