Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zaujímavé výsledky z prieskumu o vakcínach: Tejto dôverujú Slováci najviac
Zdielať na

Zaujímavé výsledky z prieskumu o vakcínach: Tejto dôverujú Slováci najviac

BRATISLAVA / Spomedzi sedmičky vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré sú buď registrované alebo aktuálne posudzované Európskou liekovou agentúrou (EMA), Slováci najviac dôverujú účinnosti a bezpečnosti látky Comirnaty od spoločnosti Pfizer/Biontech. Hneď za ňou nasleduje ruská vakcína Sputnik V, ktorá na svoju registráciu stále čaká. V dôvere Slovákov v účinnosť a bezpečnosť tak predbehla aj už schválené vakcíny Moderna, AstraZeneca a Janssen od Johnson & Johnson.

Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere, ktorý realizovala od 19. do 28. marca tohto roka na vzorke 503 respondentov internetovej populácie staršej ako 15 rokov.

Očkovacej látke od konzorcia Pfizer/Biontech plne alebo skôr dôveruje až 61 % respondentov. Vysokú dôveru má táto vakcína najmä u obyvateľov väčších miest a vysokoškolsky vzdelaných Slovákov. Zároveň tejto očkovacej látke dôverujú viac muži ako ženy. Ruská vakcína si získala dôveru len o niečo menej opýtaných, dôveruje jej takmer 56 % z nich. Najvyššiu dôveru má pritom vo vekovej skupine 35 až 44 rokov a rovnako jej účinnosti a bezpečnosti dôverujú viac muži ako ženy.

Sputnik V je tak u Slovákov dôveryhodnejšia vakcína, ako už schválené látky od spoločností Moderna, AstraZeneca či Janssen od Johnson & Johnson. Vakcíne Moderna skôr alebo plne dôveruje necelá polovica respondentov. Prieskum zároveň potvrdil naštrbenú reputáciu vakcíny AstraZeneca, ktorej momentálne dôveruje necelých 38 % opýtaných. Vôbec jej však nedôveruje až takmer tretina Slovákov, čo je najviac zo všetkých siedmich liekovou agentúrou registrovaných alebo posudzovaných vakcín.

Najmenšiu dôveru z registrovaných vakcín Slováci vyjadrili látke Janssen od firmy Johnson & Johnson, a to necelých 27 %. Tento výsledok však možno do významnej miery pripísať aj nedostatku informácií o tejto vakcíne, keďže až takmer 40 % respondentov svoj názor na účinnosť a bezpečnosť tejto vakcíny nevedelo vyjadriť.

Podobne dopadli aj ďalšie vakcíny, ktoré však na výsledok rozhodnutia EMA stále iba čakajú, a to CureVac a Novavax. Pri CureVacu sa nevedelo k účinnosti a bezpečnosti vyjadriť takmer 47 % opýtaných a pri Novavaxe bezmála 46 % respondentov. Týmto látkam tak zatiaľ dôveruje iba necelá pätina Slovákov.

Zaujímavé je však v tejto súvislosti porovnanie s už spomínanou vakcínou Sputnik V, pri ktorej sa k účinnosti a bezpečnosti nevedelo vyjadriť iba necelých 14 % Slovákov. A to napriek tomu, že rovnako ako CureVac či Novavax stále nezískala súhlasné stanovisko Európskej liekovej agentúry. Zdá sa teda, že Slováci majú jasnejší názor na účinnosť a bezpečnosť neregistrovanej vakcíny Sputnik V, ako napríklad pri už registrovanej a používanej vakcíne Moderna, ku ktorej sa nevedelo vyjadriť 20 % Slovákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy