Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V prezidentskom paláci dnes privítala prezidentka najlepšiu lyžiarku Petru Vlhovú
Zdielať na

V prezidentskom paláci dnes privítala prezidentka najlepšiu lyžiarku Petru Vlhovú

BRATISLAVA / Slovenská reprezentantka Petra Vlhová dosiahla najväčší úspech histórie slovenského zjazdového lyžovania aj vlastnej kariéry. V prezidentskom paláci ju privítala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Najlepšiu lyžiarku sezóny 2020/2021 prijala v prezidentskom paláci prezidentka Zuzana Čaputová. Petra Vlhová doniesla so sebou aj veľký krištáľový glóbus. Spolu s ňou ju doprevádzali aj rodinní príslušníci, ktorí sú zároveň aj v jej športovom SkiTeamVlha. 

"Vážené dámy a páni, je mi veľkým potešením, že vás môžem privítať v prezidentskom paláci. My sme spolu telefonovali bezprostredne po poslednom preteku, ale je mi veľkou cťou, že vám môžem osobne ešte raz pogratulovať k svetovému poháru a zároveň sa poďakovať za reprezentáciu Slovenska," povedala v úvodnom prejave prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa prezidentky prišla výhra v najlepšom načasovaní. "Myslím, že Vaše víťazstvo prišlo ako skvelá a dobrá správa na Slovensko v ťažkých časoch a potešila práve v tejto dobe veľmi veľa ľudí."

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila aj k podmienkam, v ktorých Petra Vlhová súťažila a trénovala. "Viem, že v porovnaní s ostatnými súperkami ste nemali úplne najjednoduchšie podmienky pre vykonávanie športu. O to obdivuhodnejší je výsledok," vyjadrila sa prezidentka Čaputová. Vo svojom príhovore a gratulácii vyzdvihla prácu celého tímu SkiTeamVlha. Na záver jej popriala veľa úspechov a aj vytúženú medailu z olympijských hier. "Už nás nemôžete sklamať," doplnila na záver prezidentka Zuzana Čaputová. 

​"Vážená pani prezidentka, veľmi si vážime Vaše prijatie v prezidentskom paláci, pretože pre nás je to morálna odmena za to, že tu môžeme byť, pretože celý môj tím, moja rodina, celé Slovensko ma podporovalo a držalo palce, takže veľmi sa tešíme," reagovala vo svojom príhovore Petra Vlhová. "Pre mňa je to veľký úspech, pretože celé tie roky som makala, aby som mohla dokázať a vyhrať krištáľový glóbus," vyjadrila sa najlepšia lyžiarka v alpskom lyžovaní v sezóne 2020/2021. Podľa slov Petry Vlhovej chce všetku svoju eufóriu z úspechu venovať mládeži: "chcem to venovať mladým, pretože to je naša budúcnosť."

Petra Vlhová a jej nadácia pre mládež

"S mojou rodinou, ak to teda čas dopraje, by sme chceli zriadiť nadáciu pre deti," prezradila plány do budúcna Petra Vlhová. Zároveň doplnila, že dôvodom sú aj je začiatky a podmienky športovania. "Viem aké ťažké som to mala ja a chcela by som pomôcť deťom," povedala na záver s poďakovaním Petra Vlhová. 

Úspech Petry Vlhovej je historickým momentom Slovenska

Ak by mala Petra Vlhová tú moc zrušiť pandémiu koronavírusu a stretnúť sa naživo so svojimi fanúšikmi, urobila by to hneď po svojom príchode na Slovensko. Jej najúspešnejšia, ale zároveň najnáročnejšia sezóna v kariére zakončená ziskom veľkého glóbusu sa vinou celosvetovej pandémie odohrávala pred prázdnymi tribúnami, ale o to väčšmi na diaľku cítila podporu celého Slovenska. Zaznamenala tiež jeden z najprenikavejších výsledkov celého slovenského športu. V slalome vo švajčiarskom Lenzerheide totiž získala potrebné body a stala sa celkovou víťazkou Svetového pohára v sezóne 2020/2021 a získala veľký krištáľový glóbus. 

​Vlhovej sezóna nebola úplne stopercentná, ale taká ani nemôže byť. Drobné výkyvy formy, či technické chyby na zjazdovkách sa nevyhýbajú ani tým najlepším. Vlhová si však veľký glóbus zaslúži napriek tomu, že nezískala ani jeden zo štyroch malých. Na rozdiel od svojich najväčších konkurentiek jazdila všetky disciplíny na solídnej úrovni a ako jediná absolvovala doteraz všetkých 30 pretekov. Ambiciózna Liptáčka okrem šiestich víťazstiev v tejto sezóne ukoristila aj dve druhé aj dve tretie miesta. Až 21-krát z 30 pretekov skončila v najlepšej desiatke a práve táto štatistika výrazne naklonila misky váh na jej stranu v boji o veľký glóbus. V Top 10 bola deväťkrát v slalome, päťkrát v obrovskom slalome, trikrát v super G a zjazde a raz v paralelnom obrovskom slalome.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy