Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Maloletí migranti sa opakovane pokúšali utiecť zo Slovenska. Podarilo sa im to a ozvali sa až z Nemecka
Zdielať na

Maloletí migranti sa opakovane pokúšali utiecť zo Slovenska. Podarilo sa im to a ozvali sa až z Nemecka

MEDZILABORCE / O útek sa opakovane pokúšali dovtedy, kým sa im zo Slovenska podarilo dostať definitívne. Takíto húževnatí boli mladíci z Afganistanu vo veku iba 14 až 16 rokov. Podarilo sa im utiecť znova a sociálnym pracovníkom sa ozvali až z Nemecka. Hoci u nás majú maloletí migranti všetko a na Slovensku by aj zostať chceli, v ceste nútia pokračovať rodičia.

Za posledný týždeň majú úteky stúpajúcu tendenciu. Opakovane sa o ne pokúsili chlapci, ktorí u nás nie sú žiadateľmi o azyl, ale v zariadení sú formou tzv. tolerovaného pobytu. Cez víkend ich policajti našli v Humennom. Teraz ale z detského domova ušli znova. "Ide o mladíkov z Afganistanu, jeden má 14 a traja sú vo veku 16 rokov. Doposiaľ sa ich vypátrať nepodarilo," informuje hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

Podľa informácií zo zariadenia sú už v Nemecku

Útekom zabrániť nevedia, hoci deťom dajú všetko, čo potrebujú. Maloletí ale zažívajú obrovský tlak zo strany rodičov na to, aby išli ďalej na západ. "Stretávame sa so sebapoškodzovaním po rozhovoroch s rodičmi, keď by aj maloletý chcel zostať, ale tlak zo strany rodičov je silný," informuje riaditeľ CDR Dlaň v Medzilaborciach Vladislav Fejo. 

"V Afganistane, keď na deň zarobíš 4,5 eur, tak máš dobrý zárobok, keď prídu do Európy a vidia tie rozdiely, tá motivácia je pre nich veľká," hovorí rodák z Afganistanu  Ubaj. 

Kapacita zariadenia je 24 migrantov. Momentálne ale majú ešte o jedného maloletého viac. Najpočetnejšiu skupinu tvoria práve Afgánci, okrem nich sú tu aj deti z Pakistanu, Vietnamu a z Ghany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy