Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Stovkám seniorov na Slovensku zrušili druhý termín na očkovanie, nový im ale nedali
Zdielať na

Stovkám seniorov na Slovensku zrušili druhý termín na očkovanie, nový im ale nedali

BRATISLAVA / Pani Vlasta z Bratislavy má 71 rokov a termín očkovania druhou dávkou vakcíny jej zrušili SMS-kou. Matka nášho kolegu sa obáva, či sa časový rozdiel medzi podaním prvej a druhej dávky dodrží. Zistili sme však, že pani Vlasta nie je jediná. Rovnakú SMS o zrušení termínu bez nového termínu dostali aj stovky iných seniorov.

Pani Vlasta má 71 rokov a prihlásiť sa na očkovanie prvou dávkou sa jej podarilo s veľkým vypätím nervov len za pomoci syna. "Prihlásila som sa tak, že mi pomohol syn. Ja som predtým štyri dni nonstop sliedila na voľný termín a nič. Potom to zobral do rúk syn a podarilo sa v Dunajskej Strede," vyjadrila sa Vlasta. Hneď potom, čo ju zaočkovali prvou dávkou vakcínou Pfizer - 16. marca, dostala SMS, že zaočkovaná druhou dávkou vakcíny bude opäť 14. apríla. "Včera mi prišla SMS, aj e-mail, že mi termín rušia a nový mi nedali. Najprv som bola nahnevaná a dnes zostala veľmi sklamaná. Tomuto štátu na senioroch nezáleží. My máme rodiny, chceme sa s nimi stretávať a ako? Ja neviem, či je vakcín málo alebo technický problém, ja neviem čo sa mohlo stať," povedala Vlasta.

"Týka sa to viacerých seniorov. Boli prihlásení ešte v starom objednávacom systéme, a potom, čo sme spustili čakáreň, tieto termíny dostanú opäť. Jednoducho len technická chyba. Ospravedlňujeme sa," uviedla hovorkyňa NCZI Veronika Bauch. Pani Vlasta a aj iní seniori by v najbližších dňoch opäť mali dostať SMS s novým termínom. "Nemusia robiť nič, príde im SMS na druhé očkovanie určite, nemusia sa báť," ubezpečuje Bauch. 

Ľudí, ktorých sme oslovili, ale mrzí, že Národné centrum zdravotníckych informácií ich neinformovalo aj o dôvodoch zrušenia. V situácii, kedy vakcína rovná sa vyššia šanca na prežitie, je to vraj viac než žiadúce. Vo štvrtok na Slovensku prvú dávku očkovacej vakcíny dostalo ďalších 13 381 ľudí a druhú dávku 2 635 osôb. Celkový počet zaočkovaných sa blíži k 600-tisícke. Druhú dávku vakcíny dostalo celkovo 253-tisíc ľudí. "Chceme všetkých ubezpečiť, že tempo očkovania je dobré. Začiatkom budúceho týždňa opäť otvoríme očkovanie pre ďalšiu vekovú kategóriu," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Za štvrtok sa počet pozitívne testovaných PCR a antigénovými testami zvýšil o 2 488 ľudí. Pribudlo, žiaľ, 60 obetí. Počet hospitalizovaných ale klesá, ich počet je 3 182. Štatistický úrad v piatok zároveň zverejnil dáta o príčinách úmrtí za rok 2020. Najväčšie množstvo ľudí - cez 27-tisíc zomrelo na choroby obehovej sústavy. Druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku sú nádory, ktorým podľahlo 14-tisíc ľudí. "Treťou najčastejšou príčinou úmrtí bol v minulom roku Covid-19. Najviac umrelo seniorov nad 65 rokov," vyjadrila sa hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy