Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Namiesto súkromnej, majú teraz štátnu. Trnavská nemocnica získala ferrari medzi magnetickými rezonanciami
Zdielať na

Namiesto súkromnej, majú teraz štátnu. Trnavská nemocnica získala ferrari medzi magnetickými rezonanciami

TRNAVA / Fakultná nemocnica v Trnave dlhé roky prenajímala priestory súkromným vlastníkom, pretože štátna nemocnica magnetickú rezonanciu nemala. Od dnes ale prevádzkuje vlastnú magnetickú rezonanciu, zakúpenú štátom. Pacientom sľubujú viac vyšetrení a kratšie čakacie doby.

Ferrari medzi okolitými magnetickými rezonanciami, tak opisuje primár radiológie nový MR prístroj. "Možné je úplne komplexné vyšetrenie od MR srdca, funkčné vyšetrenie, magnetické rezonancie prsníkov, v zásade môžeme robiť intervenčné úkony," skonštatoval primár rádiologickej kliniky FN Trnava Andrej Klepanec.


Vďaka vysokej kvalite obrazu dochádza k zníženiu počtu opakovaných skenov, a tým skracuje čas vyšetrenia. Nemocnica tak avizuje, že čakacia doba na vyšetrenie by sa tak výrazne mohla skrátiť. "Súkromný prevádzkovateľ magnetickej rezonancie končí, a tým pádom tu bude jedna štátna magntická rezonancia," uviedol riaditeľ nemocnice Vladislav Šrojta.



 Na Slovensku sú stále mestá, kde je dostupnosť magnetickej rezonancie v počte nula, pacienti musia cestovať do väčších miest a aj v tých väčších mestách sú MR-ká v počte jedno až dve. Tak ako teraz v Trnave. "Všetko závisí od finančných možností ale my máme eminentný zájem na to, aby sa tieto zložky, ktoré boli vylúčené, aby sa vrátili do rúk štátnych nemocníc," uzavrel štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy