Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Premiér mal poslať dotáciu do obce, kde starostuje matka exšéfa SIS. Trasparency international sa za výrok ospravedlnilo
Zdielať na

Premiér mal poslať dotáciu do obce, kde starostuje matka exšéfa SIS. Trasparency international sa za výrok ospravedlnilo

BRATISLAVA / Mimovládna organizácia Transparency International upozornila na dotácie z rezervy predsedu vlády Igora Matoviča. Sumu 15 000 eur mala dostať rodná obec dnes už obvineného bývalého šéfa SIS, ktorej starostkou je matka bratov Pčolinských. Úrad vlády neskôr spresnil, že ide o dotáciu, ktorú podpisoval Matovičov predchodca, Peter Pellegrini.

Ako upozornila mimovládna organizácia na Slovensku existuje zhruba tristo sociálnych obecných podnikov, no len jeden z nich dostal od premiéra dotáciu.  "Koncom novembra poslal zo svojej rezervy 15-tisíc eur na prevádzku výrobne cestovín a pečiva do zemplínskej obce Nižný Hrabovec," konštatuje Transparency International s odvolaním sa na samostatnú zmluvu. Tieto peniaze na základe rozhodnutia expremiéra Pellegriniho musel úrad pod vedením Igora Matoviča vyplatiť.

V minulosti boli rezervy predsedu vlády predmetom polemiky. Napríklad v roku 2010 minul Robert Fico svoju rodnú obec, či prispel fitnesmodelke Eve Martinkovej sumou 17-tisíc eur.  Peniaze vtedy dostala na honoráre pre trénera a maséra, špeciálnu stravu, doplnkovú výživu, športové a spoločenské oblečenie, kozmetické úpravy, ako je úprava nechtov, účesov, vizáže, cestovné náklady alebo propagačné materiály. Expremiér Peter Pellegrini zase čelil kritke za to, že v čase nástupu pandémie a jeho končiaceho volebného obdobia vyprázdnil rezervu a neminul z nej žiadnu čiastku na podporu boja proti pandémií.

Obec Nižný Hrabovec

  • Žije v ňom viac ako 1 600 obyvateľov, nachádza sa v okrese Vranov nad Topľou
  • Starostkou je Marcela Pčolinská, matka Petra Pčolinského (poslanec Sme rodina), Vladimíra Pčolinského (bývalý šéf SIS)
"Vo februári bol k zmluve s Nižným Hrabovcom podpísaný dodatok, ktorý menil kupované položky. Vypadli viaceré stavebné prístroje a náradie, a naopak pribudla mraznička, rezač cestovín a ďalšie položky zdraželi," poukázalo Transparency International.

Úrad vlády hovorí, že prostriedky prerozdelil Pellegrini

"Zistenie Transparency International o dotácii pre obec Nižný Hrabovec je omyl. Ide o prostriedky, ktoré rozdelil ešte predchádzajúci premiér Peter Pellegrini (Hlas-SD)," uviedol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Záväzky z predošlej vlády musí Úrad vlády SR uvoľniť, pretože mal na to predošlý premiér mandát. Súčasný premiér Igor Matovič (OĽaNO) nemôže už do rezerv udelených predošlým premiérom vstupovať, sú spracovávané a podpisované v gescii vedúceho Úradu vlády, ktorý je povinný ich podpísať. "Premiér Igor Matovič uvoľnil prostriedky zatiaľ len pre obce zasiahnuté povodňami," uzavrel Úrad vlády SR.

noviny.sk/Úradvlády

Transparency sa za omyl ospravedlnilo

Deň po zverejnení informácií a následne dementovaní samotným Úradom vlády prichádza mimovládna organizácia s ospravedľnením. Vo svojom stanovisku uvádza, že pri podpise zmluvy bol síce súčasný šéf Úradu vlády Jakab, no zmluva pochádzala z čias Pellegriniho. "Formálne bola naša informácia pravdivá (zmluvu obci podpísal koncom novembra šéf úradu súčasnej vlády Július Jakab), ale kontext je chybný. Včera úrad ukázal rozhodnutie, podľa ktorého bola dotácia schválená (no zmluvne neuzavretá) už v roku 2019 Petrom Pellegrinim. Ospravedlňujeme sa preto všetkým, ktorých sme zaviedli do omylu a obzvlášť ľuďom v statuse menovaným (status sme už stiahli). Na okolnosti zmluvy sme sa v dobrej viere pýtali Jakaba pred týždňom, dali mu dostatok času, no odpoveď sme napriek dohode nedostali ani po 6 dňoch. Aj tak sme však mali byť trpezlivejšími, resp. overovať kontext inde. Sľubujeme, v budúcnosti to tak spravíme," uvádza v stanovisku TIS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy