Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V prípade porušenia zákazu dovoleniek v zahraničí hrozí pokuta tisíc eur, bratislavské letisko zatiaľ lety neruší
Zdielať na

V prípade porušenia zákazu dovoleniek v zahraničí hrozí pokuta tisíc eur, bratislavské letisko zatiaľ lety neruší

SLOVENSKO / Od soboty do 28. apríla platí zákaz cestovania do zahraničia za účelom dovolenky, pre možný výskyt nových mutácií koronavírusu. Do Bratislavy sa ešte v piatok večer vrátili naši turisti z Egypta a zároveň tam odleteli ďalší Slováci. Tisíc eurovej pokute sa ešte stihli vyhnúť. Bratislavské letisko však zatiaľ lety neruší. Ťažko skúšané cestovky sa ale pýtajú, kto im bude kompenzovať ďalšie straty.

Ani povinná domáca karanténa našim dovolenkárom vracajúcim sa z Egypta nevadí. Pred i počas dovolenky sa stretli s rôznymi reakciami ľudí. "Že pôjdete do štátnej karantény, že donesiete juhoafrickú mutáciu zo severnej Afriky," povedal turista z Krupiny Pavel. "To je tak ťažko, nemôžeme súcitiť so všetkými. Musíme žiť ďalej, musíme, musíme," odkazuje turistka z Bratislavy Dagmar. 

Medzi oddýchnutými Slovákmi bola aj mladá zdravotníčka Adriana z Piešťan. "Osobne bez očkovania by som nešla," poznamenala. Hodinu po ich prílete odleteli zo Slovenska za teplom do Egypta ďalší slovenskí turisti. Boli poslední, ktorých sa 1000-eurová pokuta za porušenie zákazu vycestovať do zahraničia za účelom dovolenky netýkala. Do Hurghady odletelo z bratislavského letiska deň pred zákazom vycestovať na dovolenky takmer plné lietadlo. 

"Môžete cestovať do zahraničia, okrem účelu rekreácie," vyhlásil ešte v stredu minister financií a zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger (OĽaNO). Niektorým sa nepozdáva, že zatiaľ čo niektorí padajú od únavy či nemôžu prejsť do vedľajšieho okresu, iní cestovali na exotické dovolenky.

Od 20. marca do 13. apríla je z a do Bratislavy plánovaných približne 40 letov. Medzi nimi už budúci piatok, a teda počas zákazu zahraničných dovoleniek, aj rotácia letu do egyptskej Hurghady a z nej. "Všetky lety sú v súčasnosti plánované podľa letového poriadku a doposiaľ neboli zrušené. Lety do Londýna či Štokholmu využívajú spravidla ľudia, ktorí tam pracujú či žijú, a lety do Hurghady a jeden let, ktorý máme naplánovaný ešte na Maldivy, využívali spravidla dovolenkári," priblížila hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. 

Cestovky sa pýtajú, kto im uhradí straty 

Hlavu v smútku majú už teraz ťažko skúšané cestovky, tie vzniknutú situáciu riešia aktuálne takpovediac za pochodu. "Boli nejaké plánované odlety a zájazdy, ktoré týmto spôsobom budú narušené / zrušené, a to dosť výrazne zasiahne do cash-flowu činnosti cestovnej kancelárie, čiže je otázka, ako sa s touto skutočnosťou vysporiada aj štát," poukázal Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr. 

Samotné vrátenie peňazí za už uhradené zálohy klientov cestovných kancelárií má v rámci ochrany spotrebiteľa v gescii ministerstvo hospodárstva. "Ak teda cestujúci nebude môcť z dôvodu zákazu rekreačných ciest do zahraničia vycestovať, jednoducho sa s cestovnou kanceláriou nedohodne na náhradnom zájazde a tá mu bude povinná najneskôr do 14. septembra 2021 vrátiť všetky platby," vysvetlila hovorkyňa ministerstva Katarína Svrčeková. V prípade výnimiek napríklad zo sociálnych či ekonomických dôvodov môže cestujúci náhradný zájazd odmietnuť a v tom prípade je cestovná kancelária povinná vrátiť platby do 14 dní.

Nuž a v druhej rovine kompenzácií ide o ušlý zisk cestovných kancelárií z dôvodu obmedzenia podnikania. "To bude opäť súčasťou schémy pomoci, ktorú má v gescii ministerstvo dopravy a predpokladáme, že bude nutné vo veľmi krátkom čase zároveň navýšiť ten balík prostriedkov do schémy," dodal hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy