Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko má vážny problém. Takto komentujú obvinenie šéfa SIS členovia výboru na kontrolu tajnej služby.
Zdielať na

Slovensko má vážny problém. Takto komentujú obvinenie šéfa SIS členovia výboru na kontrolu tajnej služby.

BRATISLAVA / Zadržanie dnes už bývalého šéfa spravodajskej služby môže Slovensku spôsobiť vážne problémy. Tvrdia to členovia parlamentného výboru na kontrolu SIS. Na mieste by preto podľa nich malo byť urýchlené vymenovanie nového riaditeľa. Otázkou ale je, kto ho tentoraz do funkcie nominuje.

Od pondelka je poverený riadením SIS Milan Podelka. Ide o dlhoročného funkcionára spravodajskej služby. Aj on je podľa informácií TV JOJ na zasadnutí výboru na kontrolu SIS. 

Predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR (NR SR) na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) Mariána Saloňa námestníci SIS presvedčili, že služba naďalej funguje tak, ako má. Poslanci sa na pondelkovom rokovaní výboru pýtali dvoch námestníkov SIS aj to, do akej miery je zabezpečená činnosť služby po obvinení Vladimíra Pčolinského. 

"Bola nám deklarovaná situácia, že námestníci majú kompetencie nastavené tak, že v plnom rozsahu dokážu zabezpečiť chod SIS. Jednak, čo sa týka pôsobenia doma alebo v zahraničí,“ povedal Saloň. Námestníci dnes zároveň poslancov informovali aj o tom, že im doposiaľ nebola doručená žiadosť, že Pčolinský. chce skončiť na pozícii riaditeľa SIS.

"Je predpoklad, že v priebehu dnešného dňa by to malo byť doručené na SIS. Následne sú pripravení doručiť túto vec na Úrad vlády SR,“ objasnil predseda výboru s tým, že vláda nevie iniciatívne konať bez doručenia žiadosti. O tom, že Vladimír Pčolinský chce skončiť na pozícií riaditeľa SIS a odísť z verejného života, informovala 14. marca jeho právna zástupkyňa Eva Mišíková. Saloň v tejto súvislosti uviedol, že SIS stále nebolo doručené oznámenie o vznesení obvinenia voči Vladimírovi P.

​Poslanci sa zaujímali aj o to, aký dopad bude mať zadržanie riaditeľa SIS na medzinárodné renomé Slovenska a SIS. "Zhodli sme sa na tom, že v záujme Slovenska je, aby sa táto situácia čím skôr vyriešila, aby tie negatívne následky smerom k Slovenskej republike alebo SIS boli čo najmenšie,“ doplnil Saloň.

Člen výboru Miloš Svrček (Sme rodina) po rokovaní uviedol, že SIS je pripravená, ak o to bude požiadaná, oslobodiť Vladimíra P. spod povinnosti mlčanlivosti. "Všetky procesy, postupy, zákonné možnosti sú dodržané. Ja si myslím, že SIS pracuje tak, ako má,“ skonštatoval Svrček.

Žilinka sa cítil byť zaujatý 

V trestnej veci obvineného riaditeľa SIS bude vykonávať úkony nadriadeného prokurátora námestník generálneho prokurátora. Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa z prípadu vylúčil v záujme odstránenia akýchkoľvek pochybností o nestrannosti. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Jana Tökölyová.

Riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského zadržala Národná kriminálna agentúra 11. marca. Prezidentka Zuzana Čaputová ho následne dočasne postavila mimo službu. Končiaci riaditeľ je aktuálne obvinený zo zločinu prijímania úplatku. Špecializovaný trestný súd 14. marca rozhodol o jeho väzobnom stíhaní, rozhodnutie súdu však nie je právoplatné a bude o ňom rozhodovať Najvyšší súd SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy