Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Dramatický víkend v horách: Na viacerých miestach turisti bojovali o život
Zdielať na

Dramatický víkend v horách: Na viacerých miestach turisti bojovali o život

SLOVENSKO/ČESKO/POĽSKO / Lavíny potrápili turistov v Malej Fatre, Vysokých Tatrách či na hraničnom úseku medzi Poľskom a Českom. Záchranárske vrtuľníky tak boli v plnom nasadení spolu so zdravotníkmi.

V Malej Fatre včera podvečer lavína čiastočne zasypala dvoch slovenských turistov. Muži mali veľké šťastie. Jeden z nich dokázal vybrať telefón a privolať pomoc. Pre mimoriadne zlé počasie však nemohol vzlietnuť vrtuľník leteckých záchranárov. Do terénu tak vyrazili až tri skupiny horských záchranárov z Malej Fatry.


Pre dvoch slovenských turistov, ktorí na severnej strane Pekelníka odtrhli lavínu, vyrazilo 11 profesionálných a troch dobrovolných záchranárov. "Traverzovali veľmi strmý svah, kde bolo veľa nového snehu. Pri zaťažení si uvolnili lavínu," opísal situáciu turistov Filip Kyzek zo strediska Lavínovej prevencie HZS.


"Mala asi 200 metrov. Neboli to skialpinisti ale peší turisti a vďaka bohu ostali na vrchu lavíny," skonštatoval záchranár Lukáš Gallo.


"Naozaj mohli skončiť pod snehom je to aj zázrak, že ostali nezasypaní a dokázali si privolať pomoc ale je to aj smola, že trafili práve tento svah dalo sa mu vyhnúť,"  myslí si Kyzek.

Obaja turisti mali vážne poranenia noh. "Po našom príchode sme turistov ošetrili zateplili a transportovali až do doliny," uviedol záchranár Gallo.

Riskovali pritom aj samotní záchranári.  Hrozil pád ďalších lavín a transport turistov sťažovali popadané stromy.

Zachraňovalo sa aj v Tatrách

V Malej Fatre to nebola jediná lavína. Problémy mala aj trojica skialpinistov. Lavínu strhli v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách a všetci traja sa po asi 100-metrovom páde vážne zranili.

"Ako prví vyrazili do Mlynickej doliny prostredníctvom vrtuľníka dvaja horskí záchranári na snehu už videli troch ľudí. "Boli na povrchu a v minimálnej vzdialenosti od seba. Dá sa povedať, že vedeli navzájom aj komunikovať," informoval vedúci záchrany Milan Tomaškovič.

Horskí záchranári okrem ošetrovania museli dávať pozor aj na to, či nestrhnú na seba ďalšie lavíny. Na palube vrtuľníka k nim totiž prilietal lekár leteckej záchrany. "U jedného pacienta išlo o poranenie stehna. Druhý mal poranenú aj hlavu, na ktorej mal tržnú ranu. Údajne aj upadal do bezvedomia. Posledná pani mala narezený chrbát a všetci traja boli za ten čas podchladení. S mojim vysadením zobrali prvého pacienta z terénu a následne prišli po mňa s druhým najťažšie zraneným pacientom, " uviedol lekár Václav Kurej.

Situáciu komplikovalo počasie a dvoch zranených sa podarilo preniesť vrtuľníkom. Zranenú ženu museli záchranári odniesť po zemi. Dôkazom toho, že príroda je nevyspytateľná je aj fakt, že skialpinisti strhli lavínu aj napriek tomu, že je druhý lavínový stupeň.

V českých Krkonošiach spadla lavína, ktorá zavalila niekoľkých ľudí

V Krkonošiach spadli v nedeľu dve lavíny, ktoré zavalili niekoľko ľudí. Lavíny sa spustili na českej aj poľskej strane hôr a na oboch miestach pomáha česká záchranná služba, ktorá vyslala aj vrtuľník. V Česku našli záchranári pod snehom ženu, ktorú oživovali, povedal hovorca českej horskej služby Radek Zeman.

Krátko po poludní horská služba na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter informovala, že sa v lokalite Biely Jar v Poľsku zosunula lavína, ktorá podľa informácií poľskej horskej služby GOPR zasypala dvoch ľudí. O hodinu neskôr horská služba informovala o lavíne na českej strane, na mieste Mužské kameny.

"Záchranári našli jednu ženu, ktorú resuscitujú, v túto chvíľu už môže byť vo vrtuľníku na ceste do nemocnice. Dvaja ďalší ľudia utrpeli ľahšie zranenia, neboli celkom zasypaní. Na mieste sa pohybovalo celkovo šesť ľudí," vysvetlil situáciu na českej strane Krkonôš Zeman. O dianí v Poľsku nemal bližšie informácie. Pátranie tam pokračuje, záchranári pracujú v náročnom teréne.

Na miesto vyrazila aj polícia, ktorá spolupracuje s horskými záchranármi, uviedla hovorkyňa krajskej polície Iva Kormošová. Podľa nej policajti čakajú na to, aby mohli záchranárom pomôcť, a následne budú udalosť vyšetrovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy