Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obvinenie Pčolinského môže ovplyvniť riešenie koaličnej krízy aj obraz Slovenska v zahraničí
Zdielať na

Obvinenie Pčolinského môže ovplyvniť riešenie koaličnej krízy aj obraz Slovenska v zahraničí

BRATISLAVA / Zadržanie a obvinenie najvyššie postaveného funkcionára slovenskej tajnej služby zrejme bude mať dohru. Na jednej strane to môže ovplyvniť riešenie koaličnej krízy, no poznačí to aj obraz Slovenska v zahraničí. Naše partnerské spravodajské služby nad dianím na Slovensku podľa odborníkov dvíhajú obočie už dlhšie.

Už v decembri obleteli nie len Slovensko ale aj okolité krajiny správy o tom, že boli zadržaní a obvinení vysokí funkcionári slovenskej informačnej služby. Boris Beňa ako námestník SIS a Peter Gašparovič ako šéf kontrarozviedky. Už pri týchto menách funkcionárov podľa ľudí z bezpečnostného prostredia zahraničie muselo spozornieť. Kriminalisti však tentoraz načreli na najvyššie poschodie tajnej služby. "To, čo realizuje NAKA za posledného pol roka, je niečo, čo všetci sledujú s vážnosťou a budú sa samozrejme chcieť dívať na to, do akej miery sú to systémové zlyhania v bezpečnostnej komunite," uviedol bezpečnostný expert Andro Šándor. 

Podľa analytika sa informačné toky v rámci NATO či EÚ budú využívať aj naďalej. Zadržanie troch najvyšších predstaviteľov tajnej služby tak podľa neho nemusí znamenať, že sa od nás automaticky takpovediac odstrihnú. "Spolupráca ide samozrejme často s vedomím tých riaditeľov, ale realizuje sa samozrejme o niekoľko poschodí nižšie," dodal Šándor. 

"Policajná akcia proti riaditeľovi SIS znižuje dôveryhodnosť u jej zahraničných partnerov," uviedol pre TV JOJ Igor Cibula, bývalý riaditeľ rozviedky SIS. A to najmä pri dvojstrannej spolupráci v operáciách, ktoré sa mohli dotýkať dnes už zadržaných funkcionárov SIS.

"Prístup od vás bude nelimitovaný, ale budú opatrní v tom, čo by v rámci dvojstrannej spolupráce mohli zdieľať," myslí si Šándor. "Zvážia, za akú cenu, to znamená za akú informáciu by boli ochotní spolupracovať pri výmene informácií so SIS," dodal Cibula. 

​Podľa bývalého riaditeľa rozviedky SIS sa mal rozkladom tajnej služby už dávno zaoberať parlamentný výbor na kontrolu SIS. Jeho predseda na pondelok ráno zvoláva mimoriadne rokovanie, no už dnes zisťoval, či je vôbec schopná ďalej fungovať. "Vedenie mi potvrdilo, že činnosť samotnej SIS nie je zasiahnutá, pretože kompetencie sú dané, takže môžu pána riaditeľa zastupovať v rozsahu právomoci," hovorí Marián Saloň, predseda Výboru na kontrolu SIS.

Na mieste je aj otázka, či samotné zadržanie a obvinenie riaditeľa má alebo nemá vplyv na jeho bezpečnostnú previerku na prísne tajné. V jeho prípade previerku udeľuje samotná SIS a podpisuje predchodca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy