Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajtka okrádala vlastných. Nakúpila diamanty, apartmán či auto rodičom
Zdielať na

Policajtka okrádala vlastných. Nakúpila diamanty, apartmán či auto rodičom

BRATISLAVA / Policajti, príslušníci Slovenskej informačnej služby či zamestnanci Justičnej stráže boli podľa vyšetrovania okradnutí o takmer štvrť milióna eur. Všetci sú členmi medzinárodnej organizácie IPA, ktorá združuje okrem aktívnych príslušníkov aj svojich bývalých kolegov. Zo spoločného účtu v priebehu pár rokov zmizlo 210 tisíc eur. Na svedomí to má mať policajtka z kriminálky z Prezídia Policajného zboru. Prokuratúra po roku vyšetrovania na 39-ročnú policajtku podala obžalobu.

Zhruba 8500 slovenských členov medzinárodnej organizácie IPA každoročne prispieva do pokladnice sumou 20 eur. Tieto peniaze sú určené na utužovanie vzťahov, či už na športových alebo kultúrnych podujatiach. Podozrivé machinácie mali trvať od 2016. Podľa sekretára Územnej úradovne IPA Trnava Jozefa Šmidoviča, na zvláštne prevody upozorňovali vedenie na národných kongresoch dlhšiu dobu. "Vyberala a používala tieto peniaze na súkromné účely, rôznymi machináciami dokonca dokázala sfalšovať výpisy a podklady pre kontrolnú komisiu," hovorí Šmidovič. 

Členovia IPA podali na majorku z kriminálky policajného prezídia a zároveň pokladníčku združenia trestné oznámenie. Inšpekcia policajtku po prešetrení obvinila a prokurátor na ňu po roku podal obžalobu. "V rámci vyšetrovania sa podarilo vyšetrovateľke preukázať celkovo 89 neoprávnených prevodov a platieb so spreneverenými  finančnými prostriedkami. Protiprávnym konaním obvinenej vznikla združeniu v priebehu tohto obdobia škoda takmer 210.000,-€," informovala o tom Petra Friese z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra. Policajtka za ukradnuté peniaze z pokladnice investovala napríklad do diamantov. Zafinancovali si byt aj apartmán a dokonca rodičom zaobstarala auto.

Okrem toho si peniaze užívala aj na luxusných dovolenkách v rôznych kútoch sveta. Podľa informácií TV JOJ si dovolenky vraj užívali aj funkcionári zo združenia. Oslovili sme aj prezidenta IPA Slovensko Jána Kovalčika, no telefón nezodvihol.

Policajtka podľa zistení TV JOJ lieta ešte aj v inej kauze. Majorka je totiž obžalovaná aj z úverového podvodu. V Banke sa pokúsila sfalšovať dokumenty a podvodne dostať peniaze z hypotéky približne vo výške 150 tisíc eur. Bratislavčanka je aktuálne vo väzbe. Obžalovaná policajtka z policajného prezídia si za spreneveru peňazí môže za mrežami posedieť až 15 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy