Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Do nemocníc smeruje ďalšia pomoc zo zahraničia. Ventilátory do nemocnice v Považskej Bystrici kúpilo mesto
Zdielať na

Do nemocníc smeruje ďalšia pomoc zo zahraničia. Ventilátory do nemocnice v Považskej Bystrici kúpilo mesto

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Do slovenských nemocníc mieri ďalšia zdravotnícka pomoc zo zahraničia. Už tento týždeň by k nám mali doraziť zdravotníci z Dánska. Navyše, pre preplnený stav v našich nemocniciach prijali nemecké a poľské nemocnice ďalších našich pacientov.

Odhadovaný nápor pacientov, ktorí znesú naše nemocnice sme definitívne prekročili. "Odhady, ktoré sa uvádzali v minulom roku sa odhadovali na 4000, dnes už sme prekročili 4 050," uviedol Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska. Neslávne rekordy lámeme aj v množstve ľudí, ktorí potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie.

"Na umelej pľúcnej ventilácii máme 784, sú covidoví aj necovidoví pacienti," hovorí štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura. 

A keďže dokopy máme na Slovensku tisíc pľúcnych ventilácii, v zásobe ich ešte máme približne 200 avšak 150 je určených pre necovidových pacientov a približne 50 pre covidových. "Tie nemocnice, ktoré si mohli vyčleniť tieto lôžka, tak to urobili. My si musíme nechávať rezervu, ak by prišlo k nejakému vážnemu nešťastiu, k havárii autobusu alebo k nejakej vážnej kríze. Aby boli aj pacienti, ktorí nemajú covidové ochorenie adekvátne vyšetrení," dodal Stachura.

Ventilátory kúpilo mesto

Pri nedostatku pľúcnych ventilátorov v považsko-bystrickej nemocnici sa rozhodlo tomuto zdravotníckemu zariadeniu pomôcť samotné mesto. "Momentálne sme na doraz. Mesto sa ponúklo, že dobrovoľne zakúpi dva prístroje," povedal pre TV JOJ riaditeľa nemocnice s poliklinikou Považská Bystrica Igor Steiner. 

"Chodníky, cesty, môžeme opraviť o rok o dva. Na kultúru môžeme ísť neskôr, ale zbytočne stratený ľudský život nám už nikto nevráti," uviedol primátor mesta Karol Janas. 

Na otázku, prečo neoslovili ministerstvo zdravotníctva, aby im dodalo tieto dôležité prístroje, odpovedá riaditeľ nemocnice jednoznačne: "Bola to ponuka mesta, využili sme ju, nebolo v tom nič iné, čo sa týka ministerstva zdravotníctva. Pokiaľ je tento priestor, o ktorom sme neboli informovaní, pokojne ešte ďalšie dva zoberieme."

Mesto v tomto prípade nakupovalo z vlastného vrecka možno v dobrej viere ale zbytočne, stačilo sa obrátiť na ministerstvo zdravotníctva. "Máme ešte niekoľko málo kusov, ktoré by sme vedeli poskytnúť, tak nech sa na nás obrátia," dodal Stachura. 

Nemáme personál

Napriek tomu, že na sklade máme umelých pľúcnych ventilácií obmedzené množstvo, ani keby sme ich nakúpili ďalších tisíc, nič by to nepomohlo. " Druhý, ešte vážnejší problém je, že nemáme personál, ktorý by bol schopný sa o tých pacientov starať," hovorí prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Už pred covidom nám podľa Asociácie nemocníc chýbalo približne 2000 lekárov a 4000 zdravotných sestier. "Počas covidu je ten nedostatok ešte väčší," dodáva Petko. 

Aj preto sme museli ďalších pacientov poslať do Poľska a Nemecka, ktoré vyčlenili miesta pre našich pacientov vo svojich nemocniciach. "Päť pacientov bolo prevezených do Poľskej republiky a dvaja pacienti sú v Nemecku," hovorí štátny tajomník Peter Stachura. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy