Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Problémy finančníka Kvietika sa stupňujú. Ďalšie závažné obvinenia pre kšefty s dotáciami
Zdielať na

Problémy finančníka Kvietika sa stupňujú. Ďalšie závažné obvinenia pre kšefty s dotáciami

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podľa webového portálu noviny.sk má finančník Martin Kvietik vznesené ďalšie obvinenie. Tentokrát polícia prišla pri vyšetrovaní kauzy Dobytkár na zistenia, že Kvietik mal údajne za vybavenie miliónovej agrodotácie pre spoločnosť Males s.r.o. zobrať 180-tisícový úplatok. Spoločnosť najskôr agrodotáciu od pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) nedostala. Podľa úradu nemala dostatok finančných prostriedkov na "vyčerpanie" vo výzve. Firma sa tak dostala do zoznamu tzv. "podčiarových osôb", ktoré neuspeli so svojimi projektami o získanie nenávratného finančného príspevku z agrodotácií. 

Vyšetrovatelia teraz obvinili Kvietika a spol. z toho, že spoločnosť Males s.r.o. za úplatok 180 tisíc eur, konateľovi spoločnosti Milanovi Sekerovi nakoniec agrodotáciu v sume 1 000 000 eur vybavili. 

Peniaze pre Kvietika v krabici v motoreste

Ako zistil webový portál noviny.sk, 180-tisícový úplatok pre vybavenie dotácie zabezpečoval advokát Ján Gajan, svedok v kauze Dobytkár. Ten podľa polície na výsluchu už začiatkom februára tohto roka v postavení svedka uviedol, že asi pred štyrmi rokmi ho oslovil finančník Kvietik s tým, či pozná podnikateľa Sekeru. Sekera podľa zistení Kvietika neuspel samožiadosťou o dotácie údajne na budovanie lesnej cesty a že by mu predsa len vedel Kvietik so svojimi ľuďmi pomôcť, aby zaplatil províziu. 

Gajan sa na Sekeru nakontaktoval cez ľudí z lesníckej komunity, v ktorej poznal Petra Miksu. Gajan polícii tvrdí, že práve cez Miksu sa nakoniec dostali k samotnému Sekerovi, konateľovi spoločnosti Males s.r.o. Gajan vo veci mal vystupovať ako sprostredkovateľ skrytých odkazov od Kvietika, čo sa mu nepáčilo. Preto spojil Kvietikovho človeka z PPA priamo s podnikateľom. 

Prešlo pár mesiacov a Gajanovi už údajne telefonoval Peter Miksa s tým, že má pre neho krabicu plnú peňazí. Tu priniesol do Bratislavy. Malo ísť o 180 až 200 tisíc eur. Z nich si Miksa údajne podľa Gajana odrátal svoju sprostredkovateľskú províziu a ostatné mu chcel odovzdať. A to sa podľa advokáta aj stalo. 

Peniaze mali ísť len Martinovi Kvietikovi

Gajan po prevzatí krabice s peniazmi od Miksu, nasadol do auta a vyrazil na cestu do Tatier. Smeroval na stretnutie s finančníkom Martinom Kvietikom, ktorí si dohodli v motoreste v Tekovskej Brezine. Kvietik si krabicu plnú peňazí údajne zobral. Keď si Gajan pýtal za sprostredkovanie od Kvietika časť úplatku, Kvietik mu údajne povedal, že v krabici pre neho nič nezostalo, lebo dve provízie Kvietik platiť nemieni. 

Miliónová dotácia za 180- tisícový úplatok mala problémy

Podľa ďalšieho svedka polície, samotný Kvietik údajne síce 180-tisícový úplatok zobral a dotáciu aj cez svojich ľudí mal zabezpečiť, podnikateľovi však nastali problémy. Údajne podľa tvrdení korunného svedka v kauze Dobytkár, Mareka Kodadu, bývalého riaditeľa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na Ministerstve pôdohospodárstva SR, firma mala mať problémy s čiernym zamestnávaním a konateľ Sekera si vyplatený úplatok vraj žiadal od sprostredkovateľa Miksu. K peniazom sa zrejme dodnes nedostal. 

Pre vyšetrovateľov sú ale svedecké výpovede advokáta Gajana aj svedka a obvineného v kauze Dobytkár, Mareka Kodadu natoľko dôveryhodné, že z nich odôvodnil ďalšie obvinenie pre finančníka Martina Kvietika pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. 

Kvietik stále vo väzbe

Martin Kvietik je naďalej v súvislosti s agrodotačnou megakauzou stíhaný väzobne rovnako aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. V tomto novom obvinení Kvietika ale Bödör nefiguruje a podľa polície celý úplatok 180 tisíc znížený o províziu pre sprostredkovateľa Miksu si mal nechať sám Kvietik. Vyšetrovateľ okrem Kvietika obvinil z brania úplatku aj samotného advokáta Jána Gajana, Petra Miksu ale aj konateľa spoločnosti Males s.r.o. Milana Sekeru a tiež jeho obchodnú spoločnosť. 

Obvinený Juraj Kožuch, ktorý bol v tom čase generálnym riaditeľom PPA a dlhoročný priateľ Kvietika v tomto prípade obvinený nie je. Vyšetrovateľ nezistil, že by Kožuch bol do tejto Kvietikovej "akcie" priamo zapojený. 

Finančník Martin Kvietik všetky obvinenia tak ako v tomto prípade, aj v prípade Dobytkár naďalej odmieta a popiera branie úplatkov za vybavovanie agrodotácií podnikateľom, ktorí boli ochotní platiť vysoké provízie. Polícia Kvietika vedie ako konečného užívateľa úplatku a tvorcu systému, ktorým po dohode s komplicmi z PPA dokázali za provízie zabezpečiť obrovské agrodotácie aj uchádzačom, ktorí síce formálne splnili kritériá na získanie nenávratných fondov, no pre nedostatok financií alokovaných do výziev, sa na nich už nedostalo.

Táto informácia je podľa Kvietikovho právneho zástupcu manipulatívna. Ako Dušan Ivan uviedol v stanovisku, informácia zamlčuje, že obvinenie vychádza z dvoch neoverených výpovedí „kajúcnikov“, z ktorých jeden už vypovedal 5. mája 2020. Martin Kvietik je aktuálne väzobne stíhaný v rámci kauzy Dobytkár.

"Opätovne ide o informáciu podsunutú verejnosti načasovanú na rozhodovanie Najvyššieho súdu SR, ktorý prejednáva sťažnosť obvineného proti zamietnutiu jeho žiadosti o prepustenie z väzby. Takéto konanie vykazuje znaky protiprávneho nátlaku na súd a porušovanie zásad spravodlivého nezaujatého trestného procesu,“ skonštatoval Ivan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy