Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci vedome nespolupracovali na únose vietnamského občana, potvrdila generálna prokuratúra
Zdielať na

Slováci vedome nespolupracovali na únose vietnamského občana, potvrdila generálna prokuratúra

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) v kauze údajného únosu Vietnamca boli správne a zákonné. Žiadna relevantná skutočnosť neodôvodňuje vedomú participáciu občanov SR na únose vietnamského občana, potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Vietnamského podnikateľa a funkcionára komunistickej strany Trinh Xuan Thanha uniesli z Berlína do Vietnamu v júli 2017. Hovorilo sa o tom, že pomocnú ruku pri tom mali poskytnúť aj Slováci. Vedomú účasť občanov Slovenska na únose vietnamského občana však nepotvrdili ani nemecké súdy.

Sekcia kontroly a inšpekčnej služby (SKIS) v roku 2018 odmietla časť trestných oznámení podávateľov vo veci podozrenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Ako uviedol spravodajský portál aktuality.sk, právnosť tohto rozhodnutia potvrdila Generálna prokuratúra.

Nebola zistená žiadna relevantná skutočnosť, ktorá by odôvodňovala záver o vedomej (úmyselnej) participácii občanov Slovenskej republiky na únose vietnamského občana, spočívajúcej v poskytnutí vládneho lietadla vietnamskej delegácii,“ uviedla Jana Tökölyová.

Prokuratúra zároveň potvrdila zákonnosť uznesenia prokurátorky Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave z novembra 2018, ktorým boli zamietnuté sťažnosti oznamovateľov.

Naďalej pokračuje trestné stíhanie vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody, v ktorej výkon dozoru vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava.

Kvôli únosu musel Slovensko opustiť vietnamský veľvyslanec:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy