Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kapacity pľúcnych ventilácií sa blížia k maximu, niektoré nemocnice už hlásia stopercentnú naplnenosť
Zdielať na

Kapacity pľúcnych ventilácií sa blížia k maximu, niektoré nemocnice už hlásia stopercentnú naplnenosť

SLOVENSKO / Nápor na nemocnice je zo dňa na deň horší. Najnovšie štatistiky prinášajú ďalšie smutné rekordy z hľadiska počtu hospitalizovaných a aj kapacity pľúcnych ventilácií sa blížia k maximu. V Trenčianskom kraji majú napríklad voľnú už len jednu pľúcnu ventiláciu. Niektoré nemocnice hlásia stopercentnú naplnenosť. Musia preto presúvať pacientov do iných nemocníc, ktoré sú od seba vzdialené niekedy aj stovky kilometrov.

Počet hospitalizovaných je opäť najvyšší od prepuknutia pandémie na Slovensku. Len za 4 dni ich pribudlo takmer 200. V nemocniciach je tak aktuálne hospitalizovaných už 4 042 pacientov a viaceré hlásia stopercentnú naplnenosť, a to štátne aj súkromné. "Dlhodobo kritická situácia je v nemocniciach v Humennom a Žiari nad Hronom. V oboch je kapacita reprofilizovaných lôžok stopercentne naplnená," potvrdil kritickú situáciu v nemocniciach Tomáš Kráľ, hovorca siete ProCare a Svet zdravia. 

Pre nových pacientov mnohé nemocnice zháňajú voľné lôžka po celom Slovensku. Rozprávali sme sa s primárom oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny, ktorý lieči tie najťažšie stavy kovidových pacientov. Len za posledné dva mesiace eviduje humenská nemocnica 95 úmrtí na koronavírus. Kapacita na kovidovom oddelení v humenskej nemocnici je už viac ako dva týždne naplnená na 100%.

Pacientov prevážajú aj stovky kilometrov

Nových pacientov prevážajú aj do okolitých nemocníc. Ak ani tam nie je voľné miesto, na rad prichádzajú nemocnice vzdialené od Humenného vyše 120 km – napríklad Levoča či Stará Ľubovňa. Prevoz trvá zhruba dve hodiny. A práve z toho majú pacienti najväčší strach. "Majú obavy z toho, že  pôjdu do inej nemocnice, do iného prostredia," vysvetlil Stanislav Saladiak, primár OAIM Nemocnice A. Leňa v Humennom. 

Výber nemocnice závisí od dohody medicínskych riaditeľov nemocníc. Pacienta však primárne privezú do humenskej nemocnice a následne službukonajúci lekár zisťuje, v ktorej najbližšej nemocnici sú lôžka ešte voľné. "Je to pre všetkých náročné, ale robíme všetko preto, aby sme to spoločne zvládli," poznamenal Saladiak. 

"V rokovaní je možný presun niekoľkých pacientov do Poľska a do Nemecka. Samozrejme tých, ktorým zdravotný stav takýto prevoz umožňuje," ozrejmila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

K maximu sa blížia aj kapacity pľúcnych ventilácií

Množstvo pacientov na JIS je aj naďalej vysoké. Aktuálne potrebuje intenzívnu starostlivosť 318 ľudí. K maximu sa blížia aj kapacity pľúcnych ventilácií. Ich podporu potrebuje 376 pacientov. Podľa aktuálnych údajov ich máme voľných posledných 34. Najhoršie je na tom Trenčianky kraj, kde majú voľnú jednu pľúcnu ventilácie. Po dve miesta majú napríklad v Trnavskom či Banskobystrickom kraji.

Ich nedostatok hlásia aj súkromné nemocnice. "Vysoká obloženosť kyslíkových lôžok je na východnom Slovensku, intenzivistické lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú však kompletne obsadené celoplošne," priblížil hovorca siete ProCare a Svet zdravia. 

Za pondelok vzrástol počet obetí, ktoré podľahli koronavírusu na Slovensku, o ďalších 118. Celkový počet úmrtí na toto ochorenie sa tak blíži k číslu 7 400.

Čoraz mladší pacienti 

Navyše, nemocnice prijímajú čoraz mladších pacientov. "Medzi pacientami je už značná časť mladších vekových skupín. Prevažujú predovšetkým päťdesiatnici. Ľudia do 50 rokov tvoria štvrtinu našich pacientov," vysvetlila Monika Krišková, hovorkyňa Univerzitnej Nemocnice L. Pasteura. Dôvodom má byť rozšírená britská mutácia. Pri testovaní sa potvrdilo, že viac než 90% pacientov UNLP Košice má práve túto mutáciu.

Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Košickom kraji, nasleduje Žilinský kraj a Bratislavský kraj a najmenej pozitívnych odhalili testy v Nitrianskom kraji. "Na Slovensku pribudlo 2 077 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 552 pozitívne testovaných antigénovými testami," doplnila Eliášová. 

Dobrou správou je aspoň to, že každým dňom pribúdajú noví zaočkovaní."Zaočkovaných bolo v pondelok ďalších 4 398 osôb, spolu tak prvú dávku dostalo už takmer 315-tisíc ľudí, obe dávky viac než 142-tisíc osôb," dodala Eliášová. 




Súvisiace články

Najčítanejšie správy