Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Doprava na Horehroní ostala ochromená. Na hlavnej železničnej stanici sa vykoľajil 150-tonový kolos
Zdielať na

Doprava na Horehroní ostala ochromená. Na hlavnej železničnej stanici sa vykoľajil 150-tonový kolos

BREZNO / Železničná doprava na Horehroní je od pondelkového rána ochromená. Na hlavnej železničnej stanici v Brezne sa vykoľajil 150-tonový osobný vlak. Došlo k tomu pri posune a hlavná koľaj je vyosená. Našťastie vo vlaku neboli cestujúci a nikto sa nezranil. Prípad vyšetruje železničná polícia.

Hlavná železničná stanica v Brezne v pondelok doslova zývala prázdnotou. Bolo tam až nezvyčajne ticho, bez vlakov aj cestujúcich. Jednu z tratí na Horehronie zablokoval vykoľajený vlak. Malo sa to stať pri výjazde z depa.
"Dnes o 5:35 pri posune hnacieho koľajového vozidla z rušňového depa na šiestu dopravnú kolaj, prišlo k vykľajeniu vozidla dvoma osami v smere jazdy," uviedla hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Vo vlaku neboli  žiadni cestujúci, a tak sa našťastie sa nikto nezranil. 150-tonová súprava sa ocitla mimo koľají. Pohnúť s takýmto ťažkým kolosom sa ukázalo byť mimoriadne komplikované. Na to aby s ním pohli potrebovali špeciálny žeriav, ktorý na Horehronie smeroval z Košíc.

Železničná doprava bola od rána prerušená, ľudia sa z Brezna dostali iba autobusom. "Okamžite po udalosti sme zabezpečili náhradnú dopravu autobusmi a všetky meškania sa pohybujú do 10 minút," ozrejmil hovorca ŽSSK Tomáš Kováč.



Okolnosti tejto nehody vyšetruje železničná polícia. Vylúčiť sa ale nedá, že išlo o zlyhanie ľudského faktora. "Pesnú príčinu udalosti vyšetrujeme. Pravdepodobne došlo k prehodeniu výhybky pod idúcim vlakom," dodal Kováč.

"Železničná polícia začala trestné stíhanie pre poškodzovanie a ohrozovanie prevádzky všeobecne prospešného zariadenia z nedbanlivosti,"  informovala policajná hovorkyňa Mária Faltániová.


Ako dlho bude odstraňovanie vykoľajeného vlaku trvať sa presne odhadnúť nedá. "Vlaková doprava na tomto úseku bude v plnom rozsahu obnovená najneskôr zajtra (utorok) doobeda," uzavrel hovorca ŽSSK Kováč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy