Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Peciar vystrojený mačkami a čakanom: Takto sa chodí starať o svoj klenot na Slovensku
Zdielať na

Peciar vystrojený mačkami a čakanom: Takto sa chodí starať o svoj klenot na Slovensku

VYSOKÉ TATRY / Ján Husár postavil na Slovensku i v zahraničí desiatky pecí, ale jeho srdcovkou je tá najvyššie položená na chate pod Rysmi vo výške 2 250 metrov nad morom. Nielenže ju postavil, ale do tej výšky sa o ňu chodí aj starať. Musí sa vystrojiť mačkami, čakanom a všetko potrebné niesť na chrbte.

Striedanie tepla i mrazov konečne urobili Tatry dostupnými aj pre peších turistov. Práve takéto podmienky potreboval Ján Husár, muž, ktorý sa stará o slávnu kachľovú pec na Chate pod Rysmi. Pec čistí a stará sa aj o komíny, ktoré túto zimu, našťastie, žiadna lavína nepoškodila. "Malo by sa to robiť minimálne raz ročne. Ale stáva sa aj napríklad v lete kvôli množstvu turistov, že sa nejaká sezóna vynechá. Takže raz za dva roky určite," povedal peciar Ján Husár. Aby to mohol vykonať, musí sa vedieť v horách hýbať, potrebuje mačky, lyže a musí rozumieť aj terénu. 

Všetko sa to robí v dobrej viere, že letná sezóna sa tu začne tak, ako sa má. Zatiaľ sú Tatry opustené, v dolinách dokonalé ticho. Teplo sa podpísalo na množstve snehu, ktorý v týchto dňoch doslova mizne pred očami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy