Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Archeológovia objavili jedno z najbohatších a najvzácnejších nálezísk na Slovensku
Zdielať na

FOTO: Archeológovia objavili jedno z najbohatších a najvzácnejších nálezísk na Slovensku

NEMŠOVÁ / Vyše mesiaca kopali archeológovia v Nemšovej. O tejto akcii vedelo iba pár ľudí. Dôvodom je mimoriadne vzácne nálezisko a obava, aby ho ktosi nevykradol. Boli tam totiž tisíce predmetov.

"Z môjho pohľadu - a to mám nakopané dosť, je to najbohatšie nálezisko," prezradil vedúci výskumu Juraj Malec. Reč je o poli v Nemšovej. Skôr než tu postavia rodinné domy, viac ako 5 500 metrov štvorcových plochy prekopali archeológovia. Tí sú objavmi nadšení. Najstaršie nálezy pochádzajú z obdobia 5 500 rokov pred naším letopočtom. "Nálezov bude niekoľko tisícov," povedal Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho múzea. "Sme zachytili tri časové horizonty - neskorá doba kamenná, mladšia doba bronzová a vrcholný stredovek," ozrejmil Malec.

Takéto nálezisko je na slovenské pomery nevídané. Jednoducho povedané, kam kopli, tam niečo našli. "Mohlo sa jednať o mesto," myslí si Martinisko. "Takúto dýku nenájdeme, každá bola iná," zhodnotil Malec. Našli aj veľmi kuriózny predmet – hrdlo pravekej kojeneckej fľaše. Počas výskumu sa museli mať na pozore. O objave vedelo iba pár ľudí. Dôvodom boli zlodeji. "Nič sme nenechali pre vykrádačov, čo sme odkopali, to sme zobrali," dodal Malec. Všetky predmety budú vystavené na Trenčianskom hrade. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy