Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Do lekární sa prerozdelí ivermektín. Lekári ale stále nemajú pokyny, ako ho predpisovať
Zdielať na

Do lekární sa prerozdelí ivermektín. Lekári ale stále nemajú pokyny, ako ho predpisovať

BRATISLAVA / Už v utorok prídu do našich lekární prvé dodávky lieku ivermektín pre pacientov s Covidom. Je dostupný len na lekársky predpis. Spoločnosť všeobecných lekárov však urgentne vyzýva ministerstvo zdravotníctva, aby im zaslalo oficiálne informácie, akým pacientom ho môžu predpisovať, v akých dávkach a aké sú jeho nežiadúce účinky. Bez týchto informácií ho predpisovať nebudú.

Slováci sa už dlhšie dožadujú ivermektínu u svojich lekárov, či v lekárňach. Chorí doňho vkladajú veľké nádeje, pretože liek sa podáva vo viacerých našich nemocniciach. "MZ SR musí vydať k takémuto lieku informácie, ktoré obsahujú indikácie, kontraindikácie. Nič také v teréne v súčasnosti ambulantní lekári nemajú," vyjadrila sa prezidentka SVLS Monika Palušková. Lekári ministerstvo zdravotníctva k vydaniu pokynov vyzvali písomne s urgentnou naliehavosťou. "To nie je liek na Covid. My musíme poznať aj nežiadúce účinky. Bez toho ho nebudeme predpisovať," doplnila Palušková.


Už v utorok sa do našich lekárni prerozdelí 9-tisíc balení ivermektínu. "Príde 9 000 balení. Máme 2 000 lekární a aj keď by sa to rozdelilo rovnomerne, tak to vychádza okolo štyroch balení na lekáreň," skonštatoval prezident SLEK Ondrej Sukeľ. Keby zo štyroch balení mali štyria osoh, bol by to úspech, ale podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory je dávkovanie nasledovné. "Na liečbu jedného pacienta sú potrebné aspoň tri balenia," ozrejmil Sukeľ. éf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí povolil doteraz najväčší dovoz liekov s účinnou látkou ivermektín. Časť z desiatok tisíc balení by mala prísť na Slovensko už budúci týždeň," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Kým ale lekári tvrdia, že nevedia akým pacientom liek môžu predpísať a v akej dávke, lekárnici v tom problém nevidia. "V rámci mimoriadneho dovozu sú určené pravidlá, za akých sa má liek podávať, takže všeobecní lekári sa k dávkovaniu dostanú a pokiaľ nie, tak v lekárňach budú pacienti informovaní," vyjadril sa Sukeľ. Podľa informácií TV JOJ lekári majú pred neregistrovaným liekom ivermektín, ktorému udelilo výnimku ministerstvo zdravotníctva, rešpekt a v prípade nežiadúcich účinkov chcú byť doslova chránení pečiatkou ministerstva.

Čo sa týka neregistrovanej vakcíny Spútnik V, rozhodnutie ministra stále nepoznáme. "Aj dnes som sa s ním bavil a bol by som rád, ale netlačím naňho. Má čas, je to autonómne rozhodnutie ministra," vyhlásil premiér Igor Matovič. "Zvažujeme náš ďalší postup," doplnila Eliášová. Riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv rozhodne neodporúča nákup neregistrovanej vakcíny. "Registrácia vakcíny znamená dokumentáciu 100-tisíc strán. My vôbec nepoznáme suroviny, z akých vakcína je, výrobný proces, nič. Ale sú informácie že Rusko komunikuje s liekovou agentúrou, tak počkajme, kým budú oficiálne informácie. Ja nie som za podávanie neregistrovanej vakcíny," skonštatovala riaditeľka ŠUKL Zuzana Baťová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy