Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chovateľ kôz zažil nečakanú návštevu. V strehu je aj zásahový tím
Zdielať na

Chovateľ kôz zažil nečakanú návštevu. V strehu je aj zásahový tím

PRÍSLOP / Nemohol to urobiť ani vlk či pes, ale jedine medveď. Chovateľ kôz je presvedčený, že v noci bol u neho na dvore. Situáciu na mieste posúdia príslušníci Štátnej ochrany prírody. Pre medveďa hnedého sú pripravení zmobilizovať zásahový tím.

Šesťdesiatjeden ročný pán Ladislav chová kozy asi 12 rokov. Vraví, že doposiaľ takého návštevníka na dvore nemal. "Prídem ráno, pozerám, búda rozbitá. Pravdaže, hneď som volal starostovi, starosta neverím, vravím, tak poď pozrieť. To vlk neurobí ani rys, jedine medveď," povedal obyvateľ obce Príslop Ladislav Kuzma.

Kým bývalý lesník to vidí jasne, štátni ochranári budú múdrejší až po fyzickej obhliadke. "Pokiaľ sa tam nepôjde pozrieť náš pracovník, nemôžeme s istotou povedať, či to bol medveď," konštatuje poverený riaditeľ správy Národného parku Poloniny Marián Gič.

Podľa pána Ladislava nočný návštevník zrejme vošiel cez  bráničku. Muž má hneď za dvorom les. "Takto bolo otvorené, kozy chodili cez tú bránku hore-dole," opísal pán Kuzma.



Pod aktivitu medveďov sa podľa odborníka podpisuje to, že zimy nie sú príliš tuhé a teplotné výkyvy sú veľké. "Tento rok bol veľmi silný na bukvice, aj to môže mať vplyv na to, že niektoré medvede nehibernujú celé obdobie a sú aktívne aj v zime," uviedol Martin Haring zo zásahového tímu na Medveďa hnedého.

"Medvede nemajú pravý zimný spánok, ako si to väčšina ľudí myslí. Vedia sa aj v tej najtuhšej zime prejsť po teréne, trochu prevetrať. Nie je to nič mimoriadne," povedal Gič.

Vysvetľuje, že sa vedia zatúlať aj k ľudským obydliam. "Po tej návšteve zamykám aj veľké brány, aj malú a tam dám kladku. Už som si objednal fotopascu. Mám plynovú zbraň, tak ho poplaším,"  uviedol obyvateľ Kuzma.

Odborník ale radí použiť plynovú zbraň vtedy, ak ešte medveď nie je na dvore, ale len sa motá okolo a má tak únikovú cestu. "Ak sa nachádza už v záhrade, ľudia by mali kontaktovať správu Národného parku a políciu. Ide o našu najväčšiu šelmu, netreba do medveďa nič hádzať, ani ho provokovať, aby neprišlo ku konfliktu či k nečakanej reakcii, nebodaj k útoku. Najlepšia pomôcka pri obrane je medvedí sprej," informova Haring zo zásahového tímu.

"Najlepšia rada, ak zbadá medveď na dvore – nevychádzať z domu. Budeme sú situáciu sledovať, ak to bude potrebné, príjmeme opatrenia. Zmobilizujeme zásahový tím pre Medveďa hnedého, ktorý pôsobí v rámci Slovenska,"  informoval poverený riaditeľ Marián Gič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy