Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Posledná rozlúčka s Andym Hrycom. Dcéra Wanda sa vzdala smútočnej reči, poprosila známeho herca
Zdielať na

Posledná rozlúčka s Andym Hrycom. Dcéra Wanda sa vzdala smútočnej reči, poprosila známeho herca

Archívna reportáž

Dlhých 16 dní uplynulo od skonu skvelého slovenského herca Andreja Hryca (†71). Podľahol akútnej leukémii po deväť mesiacov trvajúcom boji. Z mocného muža, ktorý ešte na jar športoval, ostal v priebehu pár mesiacov len tieň. Po celú dobu ho v najťažších chvíľach ale nepochybne hriala pri srdci láska, ktorú mu prejavovali jeho najbližší.

Okrem manželky Veroniky, ktorá stála Andymu Hrycovi po boku takmer 45 rokov, nepochybne najviac milovala svojho otca jeho jediná dcéra Wanda. Úspešná producentka a niekdajšia riaditeľka divadla Nová scéna bola tou, ktorá sa snažila priam o zázraky, aby sa jej otcovi podarilo chorobu poraziť. Žiaľ, nestalo sa a Andy Hryc vydýchol 31. januára po tretej v noci naposledy.

Pohreb naplánovali až na 16. februára aj preto, že rodina Wandy si prechádzala covidom. Nič to ale nezmenilo na tom, že pre prísne opatrenia mohlo byť priamo na obrade v bratislavskom krematóriu prítomných len šesť ľudí. 

Andy Hryc bol vždy vo svojej úlohe perfektný, nech už šlo o akékoľvek vystúpenie či film:

​Bolo veľmi ťažké vybrať, ktorí to budú. "Rozlúčenie bude spolovice cirkevné a z druhej polovice civilné. Žiaľ, museli sme veľmi zvažovať, kto sa bude môcť obradu zúčastniť a žiaľ, moje deti na rozlúčku ísť nemôžu," vyjadrila sa Wanda Adamik Hrycová pre Blesk. Andyho manželka Veronika, dcéra Wanda, sestra Bohdana, s ktorou si k sebe našli "vďaka" chorobe po rokoch cestu, keď mu darovala aj kostnú dreň, jej syn a rodinná priateľka, s ktorou sa Hryc kamarátil od detstva. To je celé osadenstvo prítomné v krematóriu. Vonku boli prítomní viacerí herci, ako napríklad Ján Gordulič, Zuzana Tlučková, Bibiana Ondrejková,  Oliver Andrásy, ale aj riaditeľka divadla Nová Scéna. Odznel aj príhovor z pera prezidentky Zuzany Čaputovej.

Wanda venovala svojmu otcovi v deň pohrebu tieto dojímavé slová:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Wanda Adamik Hrycova (@wandahrycova)

No predsa len ešte niekto sa obradu zúčastnil. Ako sa Wanda zverila portálu čas.sk, sama by smútočnú reč pre hlboký žiaľ nezvládla, poprosila preto otcovho kamaráta, herca Dušana Cinkotu. Aj ten mal ale obrovský rešpekt pred touto vážnou úlohou. "Ja budem rád, keď tam vôbec niečo poviem. Aby som to celé nepreplakal," vyjadril sa pre Nový Čas. Okrem rozlúčkových slov zaznela aj hudba, ktorú zosnulý miloval. "Sunrise sunset, to je skladba z Fidlikanta na streche, potom Joe Cocker Night Calls. A tretia je Requiem od Mozarta," zverila sa Hrycová. Kým vnútri bolo len šesť ľudí, vonku okrem spomínaných známych osobností čakal zvyšok rodiny, priateľov, blízkych a nepochybne aj fanúšikovia zosnulého majstra svojho remesla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy