Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
MOMky vznikajú pri detskom ihrisku medzi panelákmi či na trhovisku. Zodpovednosť padá na plecia RÚVZ
Zdielať na

MOMky vznikajú pri detskom ihrisku medzi panelákmi či na trhovisku. Zodpovednosť padá na plecia RÚVZ

BRATISLAVA / Mobilné odberové miesto pri detskom ihrisku alebo na trhovisku, kde sa bežne predávajú ovocie a zelenina, či dokonca priamo v bytovke. MOM-ky si ľudia takto v tesnej blízkosti nepredstavovali. Navyše nevedia, čo s touto situáciou robiť, keďže samotné mobilné odberové miesta schválili regionálni hygienici.

Mobilné odberné miesto, ktoré je priamo pod oknami ľudí, zriadili od štvrtkového rána aj vo Svite. Vedľa je napríklad predajňa mäsa či potraviny. A o ani nie meter ďalej okno, v ktorom sa robia výtery. "Môj osobný názor je, že je to blbosť," komentuje miestny. "Je tu dosť veľa ľudí, čo sa tu premelie," dodáva okoloidúca.

V bytoch žijú hlavne starši ľudia a niektorí sa boja chodiť von. "No tak dve rúška nám kážete nosiť a teraz toto tu dáte, ja viem či je to zdravé?," spýtala sa obyvateľka paneláku.

"Ja verím tomu, že RÚVZ zvážil všetky okolnosti a preto prevádzku dovolil," povedala primátorka mesta Dáša Vojsovičová.

V bratislavskom Novom meste vzniklo mobilné odberové miesto iba desať metrov od vchodu do obytného domu.
Mobilné odberové miesto otvorili vo februári na mieste - reštaurácie, ktorá je zatvorená pre pandémiu.

"Nepríde mi to v súlade s pravidlami proti šíreniu Covidu. To, čo nám najviac vadí, je to, že sa nám po dome pohybujú ľudia potenciálne s Covidom, ktorí hľadajú odberné miesto, vyzváňajú nám, klopú nám na dvere," povedala obyvateľka miestneho domu. "Mne to vôbec neprekáža. Ja si myslím, že je to oveľa lepšie ako ísť niekde ďalej," oponuje druhá.


Ten istý zriaďovateľ MOMky vytvoril aj druhé odberné miesto v ďalšom bytovom dome. Ľudia sa tu testujú v tesnej blízkosti detského ihriska.  "Ja som dodržal všetky normy, a všetko, čo bolo vyžadované, jednak od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a jednak z Ministerstva zdravotníctva SR," uviedol zriaďovateľ.


"Zriaďovanie mobilných odberových miest vedľa miest, kde sa predávajú potraviny nie je zakázané žiadnym právnym predpisom upravujúcim ochranu verejného zdravia," informovala hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová.

"V prípade, že priestor má svojho výlučného vlastníka a priestor spĺňa hygienické normy, nie je možné, aby sa vlastníci bytov ohradili," uviedol právnik Pavel Hagyari.



Obyvateľov jedného obytného domu hnevá, že sa hygienici pozerali iba na nájomnú zmluvu a nie na to,či bola uzavretá so skutočným majiteľom priestorov. "Nemá prevádzkovateľ MOM ani súhlas. Vlastníka ani nájomcu," 



Kým samosprávy si dali záležať na tom, aby odberné miesta počas plošného testovania neboli v úplne tesnej blízkosti ľudí, MOMky, ktoré vznikajú v tomto období sú iba pár metrov od nich. A či už odborníci alebo samotní minister, odvolávjaú sa v tomto na hygienu. "Tam musí byť schválenie RÚVZ," uzavrel šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy