Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na celom Slovensku počasie komplikovalo dopravu
Zdielať na

Na celom Slovensku počasie komplikovalo dopravu

SLOVENSKO / Z dôvodu nepriaznivého počasia absolvovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru počas stredy 10. februára a dnešného rána na rôznych miestach Slovenska viac ako 250 technických výjazdov. Ako ďalej informovala hovorkyňa HaZZ Zuzana Farkasová, sneženie zamestnalo najmä hasičov v Banskobystrickom kraji, ktorí zasahovali spolu 163-krát. V Košickom kraji pomáhali hasiči v 59 prípadoch a ich kolegovia v Prešovskom kraji zasahovali 22-krát.

"Až v 95% prípadov išlo o odstraňovanie popadaných stromov a následné sprejazdňovanie cestných komunikácií,“ povedala Farkasová. Okrem toho podľa nej vykonávali hasiči činnosti súvisiace s pandémiou koronavírusu, zasahovali pri dvadsiatke požiarov, 42 dopravných nehodách a pri 18 ekologických udalostiach. "Celkový počet udalostí, pri ktorých museli zasahovať, sa vyšplhal na takmer 350, čo je trikrát viac ako v iné dni,“ dodala hovorkyňa.

Na strednom Slovensku má 37-tisíc odberných miest výpadok prúdu

Energetici evidujú v poruchovom stave 26 vedení vysokého napätia. Až 400 staníc je mimo prevádzky. Príčinou je nepriaznivé počasie, ktoré spôsobuje popadané stromy, ktoré trhali vodiče a poškodzovali stĺpy. Najviac postihnutou oblasťou je Banskobystrický kraj, konkrétne okresy Rimavská Sobota, Poltár, Žiar nad Hronom, Krupina a Zvolen. "Výpadky však neobišli ani sever krajiny, kde sú bez prúdu aj stovky obyvateľov v okresoch Bytča a Liptovský Mikuláš,“ povedal hovorca.

Počet domácností bez elektriny sa k 13:30 znížil, ale pribudli aj nové poruchy. Aktuálne je bez prúdu približne 24-tisíc odberných miest. "Stále platí, že najhoršia situácia je v okresoch Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom. Väčší počet výpadkov evidujeme aj v okrese Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Krupina a Poltár,“ dodal Gejdoš s tým, že nie je možné odhadnúť, ako dlho bude trvať odstraňovanie jednotlivých porúch. Pracovníci v teréne postupujú podľa priorít. Najskôr odstraňujú poruchy vysokého napätia s dosahom na veľký počet odberných miest. "Na mnohých miestach ešte len prebieha vyhľadávanie poruchových miest, pretože sa nachádzajú v odľahlých a ťažko prístupných lokalitách. V niektorých oblastiach navyše stále sneží a fúka silný vietor. V takýchto prípadoch je veľmi náročné a žiaľ, niekedy až nemožné dopraviť na miesto potrebnú techniku, takže musíme čakať na ustálenie počasia. Vzhľadom na aktuálnu poveternostnú situáciu nie je vylúčené, že poruchy budú ešte pribúdať,“ popísal aktuálnu situáciu Gejdoš.

Poľadovica komplikovala dopravu na väčšine Slovenska

Situácia v Košiciach sa od skorých ranných hodín kvôli výdatnému sneženiu komplikovala. Cestári sa snažili udržiavať hlavné ťahy zjazdné, no tie vedľajšie boli väčšinou neprejazdné. Medzi Ploským a Ortášami zapadol pluh, ale aj sanitka, ktorá išla na výjazd k pacientovi. Pre okres Košice-okolie bol vyhlásený prvý kalamitný stupeň pre silné sneženie, ktorý naďalej trvá. Zatiaľ čo v noci hasiči zasahovali len kvôli popadaným stromom, ráno sa situácia kvôli snehu a vetru výrazne skomplikovala. 

​Cesty v Košiciach a v okolí zasypal sneh. Silný vietor celú situáciu len skomplikoval a na otvorených úsekoch sa tvorili aj záveje a snehové jazyky. Horské priechody ako Dargov, Slanec a Štós boli zatiaľ bez problémov prejazdné. Zatiaľ čo sa cestári snažili udržiavať hlavné ťahy zjazdné, väčšina ciest 2. a 3. triedy bola uzatvorená. Medzi Ploským a Ortášami bol od skorých ranných hodín na ceste uviaznutý aj pluh, ktorý sa snažil cestu sprejazdniť. Našťastie pri snehovej kalamite sa nikto vážne nezranil a išlo väčšinou len o škodové udalosti. Sedem výjazdov zaznamenali hasiči z Moldavy nad Bodvou do dnešného rána, Rožňavčania dokonca o 3 viac. Zlé poveternostné podmienky narobili problémy aj v okresoch Košice - okolie a Rožňava. Prevrátený náves kamióna pri obci Drienovec odstraňovala asistenčná služba ráno, 11.februára. 

Niektoré úseky ciest na dolnom Zemplíne boli úplne neprejazdné. Na cestách sa tak vytvárali kolóny. V okrese Michalovce bola vyhlásená mimoriadna situácia. Ani ťažká technika nedokázala udržať prejazdné cesty európskeho významu. Skrížené kamióny, autá či autobusy v priekope. Cesty tak zostali zablokované. Nehody sa však našťastie zaobišli bez vážnych zranení. Viaceré cesty zostanú aj počas noci neprejazdné kvôli silnému vetru. Záchranné zložky totiž nedokážu odstrániť všetky prekážky z kritických úsekov. "V tomto okrese boli na pomoc privolané aj externé mechanizmy, teda externé sypače, ktoré sa snažia zabezpečiť zjazdnosť ciest," informovala hovorkyňa samosprávneho košického kraja, Anna Terezková. 

Výdatná snehová nádielka potrápila aj vodičov v Prešove a v jeho okolí. Ešte aj popoludní sa jazdilo po cestách s vrstvou utlačeného alebo kašovitého snehu. Na cestách sa šmýkalo už včera večer. Jedno auto skončilo na streche smerom na Vranov nad Topľou. Na Pustom poli v smere na Starú Ľubovňu chvíľami vodiči ani nevideli kde je ešte cesta. Fúkal silný vietor aj na cestách v sabinovskom okrese. Pre záveje uviazli na ceste aj cestári s pluhom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy