Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Starostom na Hornej Nitre došla trpezlivosť. Rozhodli sa, že najbližší víkend testovať nebudú
Zdielať na

Starostom na Hornej Nitre došla trpezlivosť. Rozhodli sa, že najbližší víkend testovať nebudú

SLOVENSKO / Testovanie v obciach mnohé už tak napäté dedinské rozpočty doslova vyčerpalo. Niektorí starostovia tvrdia, že jednoducho už na ďalšie testy nemajú financie. Nielen testovanie v MOM-kách však stojí obrovské financie, ale na masívny nárast výdavkov upozorňujú aj zdravotné poisťovne. O finančnej injekcii však môžu zatiaľ iba snívať.

Samosprávy rátajú po víkendovom testovaní náklady. Výsledok je väčšinou rovnaký - zostali na nule alebo v mínuse. "Mali sme necelých 8-tisíc náklady. A štát nám za posledné dve testovania ešte neuhradil nič," poznamenal starosta obce Stakčín Miroslav Bober. "Keď to takto pôjde ďalej, že nám štát tie prostriedky nevráti, tak neviem, ako ďalej, či budeme môcť testovať, lebo jednoducho tie peniaze nemáme," potvrdil situáciu starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak. 

Testovanie počas víkendov pripravovali vždy takpovediac naslepo, len na základe odhadov a predpokladov. V Stakčíne testovali aj ľudí ďalších šiestich obcí. Dokopy ich otestovali vyše 1 700. "Priemerne vyšli náklady na jedného testované necelých 5 eur, ale v tom nie je zahrnutá práca samosprávy," priblížil Bober. "Keď prepočítame všetky náklady, ktoré máme na jeden deň testovania, tak nám vychádza, že keď pretestujeme 190 ľudí, tak sme na nule," doplnil Ladomirjak. 

Starostom na Hornej Nitre došla trpezlivosť. Rozhodli sa, že najbližší víkend testovať nebudú. "Bolo nás 41 a 40 bolo za to, aby sme netestovali," vysvetlil predseda ZMOS Horná Nitra Vojtech Čičmanec. "Suma, ktorú nám štát ponúka za testovanie, nezodpovedá reálnym nákladom," skonštatoval starosta obce Kanianka Ivor Husár.  Mnohé obce hospodária v rozpočtovom provizóriu a peniaze na testovanie nemajú odkiaľ vziať. "Môžeme byť obvinení z porušenia zákona," povedal Čičmanec. 

"Sme vytvorili výzvu, ktorá bola otvorená do konca 1. februára, mohol sa prihlásiť úplne hocikto, my sme vytvorili obrovskú možnosť mobilné odberové miesta, ktoré uhrádza štát. Štát ďalej ponúka pomocnú ruku, akejkoľvek samospráve bude uhrádzať sumu 5€ za jeden test s tým, že testy dodáme,"
vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Problémy majú aj poisťovne 

Za testovanie RT-PCR testami zaplatili poisťovne za svojich klientov za minulý rok milióny eur. "Sme uhradili 180-tisíc PCR testov v celkovej hodnote 7,6 mil. eur," priblížil hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky. "Zaplatili sme už takmer 3 mil. eur.," doplnila hovorkyňa poisťovne Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová. "Uhradili sme už 465-tisíc PCR testov v celkovej sume takmer 20 mil. eur," dodal hovorca VšZP Matej Neumann. 

Upozorňujú však, že s týmito výdavkami sa vopred nerátalo. "Tieto náklady vôbec nie sú kryté štátnym rozpočtom na zdravotníctvo," upozornila hovorkyňa Union. Rovnako tak nie sú kryté ani dodatočné náklady na pacientov s trvalými následkami po prekonaní choroby Covid-19. 

Drahá je aj samotná liečba pacientov, na jednotlivca sa môže suma vyšplhať až na 50-tisíc eur. "Môže sa pohybovať od 300 eur, ale môže presiahnuť aj hranicu 50-tisíc eur," upresnil Neumann. "Sme uhradili 3 200 hospitalizácií v celkovej sume približne 7,5 mil. eur," dodal hovorca poisťovne Dôvera. 

Poisťovne, že časť peňazí by mala smerovať práve k nim

Vláda si vyčlenila na boj s pandémiou viac ako miliardu eur a poisťovne sú presvedčené, že časť peňazí by mala smerovať práve k nim. "Nejde tu totiž len o náklady súvisiace s testovaním, ale aj náklady, ktoré súvisia s očkovaním a tie sa vyšplhajú do výšky niekoľkých desiatok miliónov eur," odhaduje hovorca Dôvery. 

Vysoké náklady môže priniesť aj odložená zdravotná starostlivosť a jej dopady. "Už na konci minulého roka sme avizovali, že rozpočet pre zdravotníctvo nebude dostatočný a bude potrebné dofinancovanie," povedal hovorca Dôvery. "Ľudia chodia teraz menej k lekárom, menej na tieto vyšetrenia, z tohto pohľadu si myslím, že tlačiť na ďalšie dofinancovanie sa mi nezdá úplne fér," reagoval Krajčí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy