Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zisťovali sme, či sa lyžiarske strediská túto sezónu ešte otvoria
Zdielať na

Zisťovali sme, či sa lyžiarske strediská túto sezónu ešte otvoria

SLOVENSKO / Prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk sú zmätení a nevedia, ako ďalej. Kým Jahodná na východe Slovenska plánuje namiesto klasického spustenia prevádzky víkendové hromadné športové podujatie, iné strediská svoje brány neotvoria. Zisťovali sme, či sa bežní lyžiari ešte túto sezónu vôbec dostanú na svahy.

Zábery, pri ktorých zajasajú mnohí nadšenci zimných športov, sú na Slovensku, zdá sa, v nedohľadne. Na rozdiel od zahraničných stredísk, kde sezónu - aj keď s omeškaním, otvorili alebo otvárajú. Podobne ako na opačnej strane Tatier v Poľsku. Pridalo sa však aj stredisko v Jahodnej pri Košiciach, ktoré vyzýva lyžiarov, aby si prišli zašportovať.

Pod názvom Hromadné športové podujatie jednorázovej povahy, plánuje registrovať športovcov, pre ktorých otvorí zjazdovky na 48 hodín. "Existujú výnimky, za nastavených protiepidemických opatrení. Účastníci takéhoto podujatia potrebujú mať Atg test nie starší ako 12 hodín k momentu začiatku takéhoto podujatia," informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Dáša Račková. 

Takýmto hromadným podujatím by organizátori zákon zrejme neporušili. No hygienici, ako aj odborníci im to rozhodne neodporúčajú. "Nie je dobré aby sme dnes zvyšovali mobilitu, ešte stále nemáme za tým. Nie sme v takej fáze zlepšovania, aby sme si toto mohli dovoliť," skonštatoval lekár Peter Visolajský. "Nie sme naklonení tomu, ani regionálny úrad v Košiciach, aby sa v súčasnej epidemiologickej situácii konali hromadné podujatia, ktoré nie sú nevyhnutné," doplnila Račková. 

Oslovili sme aj samotné stredisko. Jeho zástupcovia sa k pripravovanému podujatiu nevyjadrili. Úrad verejného zdravotníctva SR však už vopred avizuje zvýšený záujem o toto podujatie. "Regionálny úrad aj v súčinnosti s políciou následne vykonáva kontroly, či je všetko v súlade s vyhláškou," vysvetlila Račková. 

Bude sa túto sezónu ešte otvárať? 

Na mieste je však otázka, ktorú si s blížiacimi sa jarnými prázdninami kladú mnohí Slováci. Či sa túto sezónu lyžiarske zjazdovky pre verejnosť ešte vôbec otvoria. "My sme to pripravení v princípe zo dňa na deň spustiť," vyjadril sa hovorca spoločnosti Tatry mountain resorts Igor Rattaj. "Rátam, že koniec februára ešte polyžujeme, že sa to ešte pustí. Mám pocit, že to tak ešte lízne tie bratislavské prázdniny. Možno ešte v marci trocha polyžujeme," poznamenal Boris Kollár, predseda Národnej rady SR a majiteľ lyžiarskeho strediska Donovaly. 

Prevádzkovatelia stredísk sú pripravení zabezpečiť respirátory, ale aj testovanie. Všetko sa však odvíja výhradne od aktuálnej situácie. "Ja budem dodržiavať túto literu zákona, ktorú sme si odsúhlasili na vláde a ktorá je jasne daná dopredu, aby každý vedel, kedy sa to spúšťa, kedy sa to zatvorí," reagoval Kollár. 

No práve to je, zdá sa, aj veľkým kameňom úrazu. Nepresné informácie, ktoré sa k prevádzkovateľom lyžiarskych stredísk dostávajú a navyše, každú chvíľu sa aj menia. "Nastavil sa nejaký automat. To znamená, že automaticky by som z toho mal vedieť, že som si z toho vydedukoval, že môžem spustiť a spustím. Ale priznám sa, že ja som si z toho nevedel vydedukovať, že či vlastne môžeme alebo nemôžeme spustiť. Je to strašne zavádzajúce," zhodnotil Rattaj. 

Automat vs vládne nariadenie 

Podľa semafóru by na Liptove otvoriť aj mohli. Stále tu ale platí vládne nariadenie, podľa ktorého majú byť všetky strediská zatvorené. Paradoxne, istou prekážkou v otvorení je aj samotný prevádzkovateľ vlekov a vrcholový politik v jednom."Bohužiaľ, lyžovanie a extra lyžovanie a lyžiarske areály majú troška politický podtext. Je to, či chceme alebo nechceme, vďaka Borisovi Kollárovi. Či sa areály spustia tak je vždy pokladaný za nejaký papalášizmus alebo niečo voči nemu. Tam chýba tá racionalita," uviedol Rattaj.

"Nikdy som neloboval za to, aby lyžiarske strediská boli otvorené a ani to nikdy robiť nebudem. Lebo tu sa vytvára taký dojem, že keby mal Kollár kaviarne, reštaurácie, tak budú všetky otvorené. Ja mám a sú zavreté niekoľko mesiacov," povedal Kollár. 

Chtiac či nechtiac to vyzerá to tak, že navrch v tomto majú predsalen politici. A tí ostatní môžu len čakať, ako toto ich rozhodovanie o spustení lyžovania na Slovensku nakoniec dopadne. "Sme ako keby vazalmi tejto politickej hry od toho, či to spustiť alebo nie," dodal Rattaj. 

Súvisiace články