Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Traja mŕtvi a traja bojujú o život: Záchranári sú ale aj napriek tomu stále bez Covid príplatkov
Zdielať na

Traja mŕtvi a traja bojujú o život: Záchranári sú ale aj napriek tomu stále bez Covid príplatkov

BRATISLAVA / Traja mŕtvi a traja bojujú o život v nemocniciach. To nie je výsledok tragickej dopravnej nehody, ale smutné správy od záchranárov. Covid nemilosrdne zasiahol aj ich svet. Napriek tomu podľa ministerstva nepatria medzi tých, ktorí majú nárok na Covid príplatky.

Sú v bezprostrednej blízkosti najrôznejších chorôb, ale aj tej konečnej stanice menom smrť a asi len málokto by s nimi menil a denne sa pozeral na trpiacich. Oni totiž nechodia tam, kde je bezstarostná radosť, ale tam kde je bolesť a život sa stretáva s definitívnym koncom. Niekedy rozhodujú sekundy. Posádky sanitiek často nehľadia na seba, lebo pacient je pre nich dôležitejší. "Často sa pri manipulácii s pacinetom môže stať, že vám spadne rúško, spadne vám ochranná maska, možnosť nakazenia je veľmi vysoká," zhodnotil prezident SKZZ František Majerský. 

Covid nemilosrdne zasiahol aj záchranárov Norberta, Jána a Dušana, ktorým mnohí vďačia za druhú šancu žiť. Oni ju ale nedostali. Asi neexistuje väčšia obeta pre druhého ako tá, ktorú priniesli títo záchranárski hrdinovia. Traja ďalší záchranári bojujú v nemocnici o život. Prezident záchranárov sa obáva, že k ním sa môžu pridať aj ďalší. Napriek týmto smutným faktom, záchranári neboli zaradení do zoznamu tých, ktorí majú nárok na Covid príplatky. "My sme navrhovali aj to, aby sme mali nižšiu taxu, ako majú v nemocniciach, ale prečo tam nie sme my, do dnešného dňa nemám odpoveď," povedal Majerský. 

Napriek náročnému obdobiu, v ktorom záchranári čelia aj kritickým, ponižujúcim slovám a neuznaniu, že sú v prvej línii, sa zomkli a navzájom si pomáhajú. Myslia najmä na rodiny svojich kolegov, ktorí navždy odišli. "Robíme finančné zbierky a snažíme sa pomôcť pozostalým aspoň finančne v týchto ťažkých časoch," vyjadril sa Majerský. Svetlo nádeje prináša záchranárom odpoveď z ministerstva - a teda, že Covid príplatky nie sú nereálne. "Prácu záchranárov si vysoko vážime. Sú dôležitou súčasťou poskytovania zdravotnej starostlivosti pri záchrane života ľudí a ochrane zdravia. Aktuálne je uvedené predmetom diskusie na našom rezorte," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy