Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zúfalí podnikatelia z našich veľhôr už symbolicky pochovávajú zimnú sezónu
Zdielať na

Zúfalí podnikatelia z našich veľhôr už symbolicky pochovávajú zimnú sezónu

VYSOKÉ TATRY / Dúfali sme, že sa po siedmom februári pomaly začneme rozbiehať, aj keď s oveľa prísnejšími pravidlami. Toto sú slová zúfalých podnikateľov z našich veľhôr. Reštart zimnej sezóny sa však od pondelka nekoná.

Majitelia hotelov či reštaurácii vo Vysokých Tatrách už akosi symbolicky pochovávajú zimnú sezónu. "Pre nás je to škrt, ako keby ste zatvorili celé Tatry," hovorí majiteľ reštaurácie v Starom Smokovci Daniel. "Pre mnohých podnikateľov je to hodina po 12, nie päť minút pred dvanástou," hovorí riaditeľka regiónu Tatry Lucia Blašková. 

Každá reštaurácia, hotel či penzión majú svoj vlastný kovidový príbeh. Na recepcii nás víta iba majiteľ a informácia, že sa pre nich v najbližšom období nič nezmení, nepotešila. "Toto sú pre nás veľmi zlé správy," hovorí Blašková. Mnohí idú na doraz, niektorí už teraz vedia, že neotvoria zrejme ani počas leta, prevádzky krachujú, ľudia siahajú nielen na dno svojich psychických síl, ale ubúda aj finančná rezerva. "To, čo som si za desať rokov podnikania nasporil, tak teraz som to všetko minul," hovorí prevádzkovateľ rezortu vo Vysokých Tatier Jaroslav Hvizdoš.

Jednu z reštaurácií v Starom Smokovci otvorili pre 18 mesiacmi. Z toho je osem mesiacov zatvorená. "My sme ani nemali šancu vytvoriť si nejakú rezervu, aby sme mali z čoho brat," hovorí majiteľ reštaurácie Daniel. V prevádzkach sa už ani nesvieti iba kúri, zamestnanci majú home office, približne 1600 ľudí stratilo v tatranskom cestovnom ruchu prácu. "Po týchto informáciach, ktoré prišli v posledných dňoch, to bude určite ešte vyššie číslo," hovorí Blašková. 

Nikto si teraz netrúfa povedať, čo bude ďalej, netušia to hotelieri, ani prevádzkovatelia zimných stredísk. "Nezasnežuje sa a tí, ktorí ešte majú prácu, tak tí sedia doma," informuje hovorca Tatry Mountain Resorts Marián Galajda. "Reálne nás zachráni až to, keď otvoríme prevádzky," hovorí riaditeľka hotela vo Vysokých Tatrách Katarína Danišková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy