Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podvodníci pýtali od dôchodkyne 7-tisíc za injekciu pre jej syna, ktorý údajne umieral na Covid-19
Zdielať na

Podvodníci pýtali od dôchodkyne 7-tisíc za injekciu pre jej syna, ktorý údajne umieral na Covid-19

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Mimoriadne vysoký trest čaká páchateľov, ktorí neuveriteľným spôsobom telefonicky vydierali 79-ročnú ženu. Oklamali ju cynickou správou o tom, že jej syn umiera na Covid, ale ak pošle 7-tisíc eur, syna vraj zachráni injekcia. Hoci žena najprv takmer od strachu omdlela, odpornú hru podvodníkov rýchlo odhalila.

Pani (79) z Humenného zavolal neznámy muž a oznámil jej, že jej syn je chorý na covid-19 a je vo veľmi vážnom stave. "To bol strašný šok a on mi hovorí, je tu ešte jedna možnosť, pomohla by mu jedna injekcia ale treba ju zaplatiť," hovorí  79-ročná Humenčanka. Suma- 7000 eur. Ak toľko nemá, bude stačiť aj polovica. Telefonát bol veľmi presvedčivý, keďže páchateľ mal o synovi presné informácie. Vedel dokonca aj to, že je pracovne v Maďarsku. "A ja sa pýtam, a kde je teraz? A on že, bol v nemocnici v Maďarsku a teraz je na ARE v Humennom," popisuje komunikáciu s neznámym mužom 79-ročná Humenčanka.

"Teta ma poprosila,aby som sa išiel pozrieť do nemocnice a nebol tam, tak som mu zavolal a on je zdravý ako buk," hovorí synovec. "Nemocnica sa dištancuje od takého konania. Je úplne absurdné, si myslieť, že by za záchranu života pýtala od príbuzných peniaze," informuje hovorkyňa siete nemocníc Jana Fedáková. Aby bola táto odporná hra dokonalá, muž začal rozprávať zmeneným hlasom v mene jej syna. "A on tak potichu začal rozprávať a hovorí mi mami, ja zomieram. No bol to šok a potom som si sadla na stoličku a rozmýšľam, veď toto nemá logiku." hovorí 79-ročná Humenčanka.

Dôchodkyňa sa po telefonáte vybrala rovno na políciu, kde podala trestné oznámenie. "Bude začaté trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu podvodu," informuje hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

Keďže ide o trestný čin spáchaný na chránenej osobe a počas núdzového stavu, trestná sadzba je vysoká. Páchateľom hrozí až 15 ročné väzenie. Polícia stále upozorňuje seniorov, aby boli ostražití a nenaleteli rôznym emotívnym príbehom. "Práve vďaka nim sa podvodníci snažia získať ich dôveru a obrať ich často aj o posledné úspory," hovorí Ligdayová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy