Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vedúci múzea holokaustu v Seredi: rozhovory s preživšími robím už 18 rokov
Zdielať na

Vedúci múzea holokaustu v Seredi: rozhovory s preživšími robím už 18 rokov

SLOVENSKO / Múzeum holokaustu v Seredi otvorili pred piatimi rokmi. Vznikla aj nová knižná publikácia, ktorá prináša svedectvá z holokaustu na Slovensku. Čo je v múzeu nové nám uviedol vedúci múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok.

Návštevnosť múzea ešte pred lockdownom prekonala očakávania. "Tipovali sme okolo desať tisíc a reálna situácia pred lockdownom bola do 25 000, myslím, že ak by aktuálna pandemická situácia nebola, presiahli by sme aj túto hranicu," uviedol Korčok. 

Medzi najčastejších návštevníkov patria študenti. "My nie sme len múzeum a pamätník, ale aj vzdelávacie stredisko od základnej, až po vysokú školu." 

Nová kniha má byť určená najmä pre školy

"Ale aj pre čitateľov, ktorých táto téma zaujíma." Kniha obsahuje históriu seredského tábora a zároveň výpovede ľudí, ktorí prežili tábor. "Zamerali sme sa na históriu rokov 1939-1945, ktorá je doplnená výpoveďami preživších, ktorí boli väznení v tábore v Seredi."

Rozhovory s preživšími holokaustu 

Martin Korčok robí rozhovory s preživšími holokaustu na profesionálnej úrovni už 18 rokov. "Týchto ľudí osobne veľmi dobre poznám, niektorí z nich sú ochotní hovoriť len individuálne, nie pred publikom a samozrejme sú aj takí, ktorí by radi nerozprávali."

Múzeum získalo vagón, ktorý odchádzal do Osvienčima

Za päť rokov sa získal pre múzeum napríklad veľmi známy vagón, ktorý odchádzal zo Slovenska do Osvienčima. "Tento samotný vagón, nám zavolal starosta jednej obce, že sa tam nachádza. Zaujímavé bolo to, že sa zachovali nápisy zvnútra vagóna, ktoré dosvedčujú, že bol dvakrát v roku 1942 v tábore Auschwitz. Bolo v ňom 80 ľudí."

Preživší holokaustu zo Slovenska žijú po celom svete. "Väčšina žije buď na Slovensku alebo v Izraeli, niektorí v USA a Kanade."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy