Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hlavný hygienik Ján Mikas odmieta kritiku generálnej prokuratúry. Poukazuje na nezrovnalosti
Zdielať na

Hlavný hygienik Ján Mikas odmieta kritiku generálnej prokuratúry. Poukazuje na nezrovnalosti

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva reaguje na stanovisko generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Ten tvrdí, že v dve vyhlášky nariadené hlavným hygienikom Jánom Mikasom sú neúčinné. Úrad verejného zdravotníctva mal porušiť zákon vydaním vyhlášok z 27. decembra 2020 a 10. januára 2021.

Generálny prokurátor tak využil jednu z jeho zákonných možností a podal protest. Vo svojom stanovisku označil ho označil ÚVZ "za znepokojivý."  

Podľa úradu "podstata podaní GP SR je založená na analýze paragrafu zákona, ktorý nie je a ani nikdy nebol využívaný pri tvorbe vyhlášok."   "Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v medziach, ktoré určuje zákon," povedal generálny prokurátor s tým, že zákon o ochrane verejného zdravia výnimky v tejto oblasti nepozná. 

Úrad zdravotníctva taktiež kritizuje fakt, že si niektoré vyhlášky ostávajú bez povšimnutia oka prokuratúry. "GP SR už v minulosti preskúmavala naše opatrenia a v uvedenom ustanovení nevidela žiaden problém, dokonca pokladala vyhlášky ÚVZ SR za „prioritne nevyhnutné a opodstatnené" " konštatuje úrad. Ten zároveň tvrdí, že v prípade postupovania podľa výkladu prokuratúry by viedlo k "absolútnej paralýze ochrany verejného zdravia na Slovensku s významnými stratami na ľudských životoch a materiálnych hodnotách."  

ÚVZ má teraz 30 dní na to, aby rozhodol, či protestu vyhovie, alebo nie. Pokiaľ  protestu prokuratúry vyhovie, podľa Žilinku má 90 dní na to, aby vyhlášky upravil. Pokiaľ sa rozhodne nevyhovieť, generálny prokurátor avizoval podnet na Ústavný súd SR. Výsledky hlasovania v parlamente na základe nezákonnej výnimky však podľa Žilinku takáto situácia neovplyvní. "Spätne sa nedá nič upravovať," dodal.  "Úrad verejného zdravotníctva SR nebol Generálnou prokuratúrou SR pri analýze predmetných vyhlášok požiadaný o vysvetlenie príslušných ustanovení ani nebol požiadaný o predbežnú reakciu na jej zistenia," prvotne reagoval ÚVZ na zistenia prokuratúry.

Zároveň uviedol svoje výhrady v niekoľkých bodoch v prípade, že by ustanovenia z vyhlášky neexistovali: 

  1. Mohol by nastať kolaps zdravotníctva pre nedostatok personálu.
  2. Dôsledkom by mohla byť paralýza kritickej infraštruktúry (ohrozenie prevádzky jadrových zariadení, ochromenie dopravy či výpadky zásobovania energiami).
  3. Hrozilo by znefunkčnenie strategických hospodárskych podnikov.
  4. Ohrozená by bola prevádzka životne dôležitých medicínskych prístrojov, pretože ich neodkladnú údržbu často vykonávajú experti zo zahraničia.
  5. Hrozilo by ochromenie najvyšších štátnych orgánov a fungovania štátu za kritickej pandemickej situácie.
  6. Prišlo by k paralýze medzinárodnej prepravy osôb a tovarov a tým k porušeniu legislatívy EÚ.
  7. Občania SR by nemali možnosť podstúpiť urgentný lekársky zákrok v zahraničí, prípadne by sa k nim načas nedostal lekár zo zahraničia.
  8. Niektoré osoby, hoci by použili predpísaný vyšší štandard ochrany, by nemali možnosť zaobstarať si ani potraviny. To by sa vo zvýšenej miere týkalo osamelých ľudí a seniorov, ktorí si ich často nevedia zabezpečiť inak, a rovnako aj tých, ktorí sú len v preventívnej karanténe.
  9. A ďalšie následky...

Tlačová konferencia generálneho prokurátora rozprúdila právnické debaty. Môže alebo nemôže úrad verejného zdravotníctva udeľovať výnimky zo svojich nariadení? Do argumentačného protiútoku zavelil hlavný hygienik. Názor generálneho prokurátora ho znepokojuje. Akékoľvek porušenie zákona odmieta. "Možno naozaj škoda, že nás generálna prokuratúra neoslovila s týmito námietkami možno sme to mohli vysvetliť," povedal Ján Mikas.


Nejde totiž len o výnimky pre hlasujúcich poslancov s covidom, alebo podpredsedu vlády, ktorý sa vracal z británie bez karantény. Príkladov, kedy ľudia potrebovali výnimku, sú tisíce. O chorú 90 ročnú ženu sa starali dve dcéry. Dochádzky z česka im komplikovala karanténa. Dlhé týždne žiadali o výnimku, aby chorá mama neostala sama.

"Ako česká občianka, mňa pustia cez hranice, ale ja tu maminku nemôžem nechať samú, šak ste videli jak vyzerá. A sestru by sem nepustili," povedala občianka Česka a dcéra chorej matky Anna Bergerová. 

Televízia JOJ si všimla aj zúfalú rodinu z Česka, ktorej išlo o veľa. Naposledy vidieť svoju blízku osobu živú.  "Sme dostali informáciu, že starej mame sa veľmi priťažilo, takže ak ich chceme vidieť živú, tak je to otázka hodín," dodal rodinný člen Vojtech.

"Na Slovensku mi umiera maminka a potrebujem sa tam dostať," uviedla žiadateľka o výnimku Mária Krepindlová. Pani Mária sa vďaka výnimke v poslednej chvíli stihla navždy rozlúčiť so svojou zomierajúco mamou. Výnimky sa však týkali aj mnohých pohrebov, ľudí pomáhajúcich v DSSkách, či nemocniciach. Hlavný hygienik hovorí, že nebyť výnimiek, nastala by v podstate katastrofa.



Ale aj paralýza prepravy tovarov a osôb cez hranice, či dostupnosť urgentného lekárskeho zákroku v zahraničí. Niektorí by si nemohli kúpiť ani potraviny. Skrátka, keby výnimky neudelil, na Slovensku by sa zastavil život. Ján Mikas si teda za všetkým stojí.


"Nie je výnimka ako výnimka, " tvrdí nami oslovená právnička. Za pravdu dala hlavnému hygienikovi. Podľa nej názor generálneho prokurátora nemá logiku. "Je rozdiel, keď vydáte vyhlášku v ktorej presne stanovíte, na koho sa nejaké karanténne opatrenie vzťahuje, a na koho nie," dodala právnička.

Čiže podľa právničky nešlo o výnimky ako také, ale len vymedzenie, na koho sa vyhláška nevzťahuje. A to podľa nej hygienik určiť môže. Lenže kauza je už aj politickou.


"Pokiaľ je budem vidieť, že naozaj zámerne vážnym spôsobom porušil zákon, tak asi naozaj bude to aj na vyvodenie osobnej zodpovednosti," povedal vo štvrtok minister zdravotníctva.

O možnom odvolaní Jána Mikasa hovoril minister skôr než si názor generálneho prokurátora naštudoval. Osobnú zodpovednosť necítil. "Necítim. Lebo naozaj ja s týmto nemám nič spoločné," dodal na tlačovej besede.

V piatok už bol minister zdravotníctva zdržanlivejší. Hlavného hygienika sa zastal."Má ÚVZ a priznám sa, že aj ja sám, iný nároz ako pán generálny prokurátor," informoval šéf rezortu zdravotníctva.


"Snažím sa politikov pochopiť, ale politiku som sa doteraz nenaučil," skonštatoval hlavný hygienik.


Koľko právnikov, toľko názorov, hovorí hlavný hygienik. Napriek tomu počíta s tým, že posledné slovo tu bude mať ústavný súd. Dovtedy bude všetko postarom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy