Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodí sa zákon o trvalom kurzarbeite: Živnostníci a malí podnikatelia nemusia dostať podporu
Zdielať na

Rodí sa zákon o trvalom kurzarbeite: Živnostníci a malí podnikatelia nemusia dostať podporu

BRATISLAVA / Živnostníci a malí podnikatelia nemusia dostať podporu, upozorňuje na to Slovenský živnostenský zväz. Práve teraz sa totiž rodí zákon o trvalom kurzarbeite. Podľa živnostníkov má novela pre nich diskriminačné body a mnohým preto nepomôže. To, že práve pre najmenších podnikateľov je toto obdobie mimoriadne náročné, potvrdzujú aj nasledujúce príbehy.

​Živnostníkom po takmer roku dochádzajú nielen peniaze, ale už aj sily. "Keď som nemal také tržby, tak som mal len dohodárov. Na dohodárov nemôžem dostávať nič, pozrite koľko listov, koľko, čo mám zaplatiť, odchádza nám trpezlivosť," skonštatoval Imre Knirs, živnostník z Komárna. Úspory sú po takmer roku nenávratne preč. Majiteľ a neskôr už aj jediný zamestnanec pivárne a kaviarne v Komárne v pondelok prvýkrát požiadal štát o podporu, aj keď pred časom vytiahol už aj svoje remeslo. "Ja som maliar, natierač, kto mal objednanú robotu, teraz to dáva nabok, nevedia, či budú mať peniaze. Absolútne sme znechutení z tohto všetkého," zhodnotil Knirs.

Pán Vladimír si servise elektroniky venuje viac ako 35 rokov. Minulý rok hodnotí ako katastrofický, také nízke tržby nikdy predtým nemal. Svoje podnikanie už mesiace dotuje z vlastného vrecka. "Všetko vykrývam zo zásob, čo som zarobil rok predtým, všetky poplatky musíme poplatiť. Mám odvody, sociálku, zdravotné," povedal Vladimír Andel, majiteľ servisu s elektronikou.

Jednou zo zbraní ako pomôcť podnikateľom je podpora v čase skrátenej práce, známejšia pod nemeckým názvom kurzarbeit. Dočasný kurzarbeit má postupne nahradiť ten trvalý, ktorý má pomôcť pri ďalších krízach. Živnostníci majú už teraz na ministerstve práce niekoľko otázok. Pripomienky sa týkajú napríklad miery poklesu tržieb. Podľa zväzu má byť na úrovni 25 percent, a nie ako uvádza návrh 40. To znamená, že nárok na podporu by mal len ten podnikateľ, ktorý stratí až 40 percent svojich tržieb. "Súčasný stav sa pohybuje niekde na 20 percent, tak nerozumieme, prečo vôbec toto navýšenie," vyjadril sa prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik.

Živnostníci to berú diskriminačne oproti väčším zamestnávateľom. Tí by mali mať nárok na podporu, ak nemôžu najmenej jednej tretine zamestnancov prideľovať prácu najmenej 10 percent z týždňa. "Keby sa to prerátalo na obrat povedzme u živnostníka, tak by sa to pohybovalo na úrovni dvoch - piatich percent," povedal Čižmárik. So znepokojením prijali aj fakt, že nárok na podporu budú mať len tí, ktorí si platia odvody až dva roky.

Zväz požaduje skrátiť obdobie trvania povinného alebo dobrovoľného prispievania na sociálne a nemocenské poistenie na rok. Všetky tieto výhrady sú teraz v medzirezortnom pripomienkovom konaní. "Potom ako to prebehne, môžu byť rozporové konania a následne budeme verejnosť informovať o znení zákona," dodala hovorkyňa ministerstva práce SR Eva Rovenská. Ako bude jeho finálna verzia vyzerať, by sme sa mali dozvedieť v polovici februára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy