Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
VIDEO: V Seredi pochovávajú zosnulých pomocou bagra. Podľa miestnych je to cez čiaru
Zdielať na

VIDEO: V Seredi pochovávajú zosnulých pomocou bagra. Podľa miestnych je to cez čiaru

SEREĎ / Bager ako nástroj na zasypávanie hrobov zosnulých. V Seredi sa obyvatelia sťažujú na nedôstojné pochovávanie blízkych. Zákon síce nehovorí, akým spôsobom treba vykopanú jamu zasypať, no podľa miestnych je takýto spôsob cez čiaru. Jedna z príbuzných už podala trestné oznámenie.

"A jak ho zakopete? Tak poďte sem kopať. Vy sa nehanbíte? Vy sa nehanbíte? My ideme sem kopať jamu, my ideme zahrabávať ručne.Tak nech sa páči lopaty. Ja budem čakať. S bagrom toto? To nehnevajte sa to je ozaj sila," 

Takto reagovala pani Andrea, krátko potom ako zbadala veľký bager pri vykopanej jame svojho švagra tesne po jeho pohrebe. Pani Andrea na Správu cintorína za to čo videla dokonca podala trestné oznámenie.

"Lyžica už bola zdvihnutá. Jednoducho nedovolila som to aby ho bagrom zahrnuli.Tak som tu na nich nakričala. Neúcta k zomrelým neúcta k rodinám. Nezaslúžil si to. Bol to dobrý človek," opísala pani Andrea.

Správkyni cintorínu sme sa na spôsob zasypávania nebohých chceli opýtať. Šéfka cintorína sa ale odmietla vyjadriť a odkázala nás na mestský úrad.


"Pre spôsob pochovávania platí nejakú prevádzkový poriadok cintorína a pokiaľ nejaké nezrovnalosti alebo nepríjemnosti vzniknú je tam na to správkyňa cintorína, ktorá platené služby poskytuje a ten kto služby platí má samozrejme právo sa vyjadriť a vzniesť námietku alebo žiadať nápravu," uviedol viceprimátor mesta Sereď Ľubomír Veselický.

"Pri tomto prípade konkrétne si myslím, že zákon nebol porušený, ale myslím si že skorej to vyznievalo takého etického rázu, že náš národ je zvyknutý na to, aby to ľudia zahádzali lopatami," myslí si Vladimír Ecker zo Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb.

"To je neakceptovateľné celkovo pre ľudí. Neni vojnový stav, aby bagrom museli zahrabávať," skonštatovala pani Andrea.

V zákone o pohrebníctve sa hovorí len o tom, že správca pohrebiska je povinný vykopať a zakopať jamu do určitej výšky kypriacou zemou. Nikde sa nepíše akým konkrétnym spôsobom sa má jama zahádzať. Zasypávanie jám bagrom bagrom teda zostáva problém skôr etický ako právny.

Súvisiace články