Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na rieke Laborec sa narušila hrádza: Hrozili záplavy
Zdielať na

Na rieke Laborec sa narušila hrádza: Hrozili záplavy

VOJANY/KRIŠOVSKÁ LIESKOVÁ / V dedine Vojany v okrese Michalovce v pondelok vyhlásili mimoriadnu situáciu. Pri výstavbe nového medzinárodného plynovodu došlo k poškodeniu hrádze rieky Laborec. Pre nepriaznivé počasie nebolo možné dieru utesniť ani s pomocou leteckej techniky. Hrozilo zaplavenie okolitých dedín.

​Mimoriadna situácia trvá od pondelkovej polnoci. Vtedy zistili na hrádzi prvé problémy. "Pretrhla sa, dá sa povedať polovička hrádze. Všetko to tlačí smerom k obci," povedal starosta obce Vojany Štefan Czinke. Robotníci podkopali hrádzu kvôli výstavbe medzinárodného plynovodu. Hladina rieky Laborec však po dažďoch náhle stúpla. Oslabená hrádza to nevydržala. "Keby došlo k vybreženiu Laborca, tak by boli zasiahnuté obce," skonštatovala Jana Margová, prednostka Okresný úrad Michalovce. "Ako investor o vzniknutej situácii vieme. Informoval nás o nej zhotoviteľ stavby, ktorému bolo stavenisko odovzdané a ktorý pracuje na stabilizácii hrádze," uviedol Pavol Kubík, hovorca Eustream.


Poškodenú hrádzu nebolo možné v danom čase opraviť ani pomocou leteckej či pozemnej techniky. Krízový štáb preto rozhodol o výstavbe bariéry, ktorá mala ochrániť dedinčanov pred katastrofou. "Smerom, aby sa k obciam nedostala voda. Dokopy máme 930 obyvateľov," povedal Czinke. Podchod pod železničnou traťou je najnižším miestom. Práve tadiaľ by mohla voda zaplaviť dedinu. "Preto na tomto mieste vytvárame provizórnu hrádzu z vriec s pieskom," vysvetlil Martin Tejgi, riaditeľ OR HaZZ Michalovce.

Vzhľadom na kritickú situáciu bola schválená aj možnosť vypustenia rieky Laborec na špeciálne územie. Ide o lokalitu, ktorá má kapacitu až 53 miliónov kubíkov vody. Najhorší scenár sa ale, našťastie, nenaplnil. V poobedňajších hodinách sa totiž stavbárom podarilo hrádzu utesniť. Dedinčania sú znova v bezpečí. "Nie je pozorovaný ďalší priesak. Zároveň sa na poškodené miesto navážajú tzv. big-bagy, ktoré zabezpečia stabilitu hrádze," dodal Marián Bocák, hovorca Slovenský vodohospodársky podnik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy