Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Primátor Dunajskej Stredy zvesil pred svojím úradom vlajku Európskej únie
Zdielať na

Primátor Dunajskej Stredy zvesil pred svojím úradom vlajku Európskej únie

DUNAJSKÁ STREDA / Primátor Dunajskej Stredy dal v piatok pred svojím úradom zvesiť vlajku Európskej únie. Chcel tým vyjadriť protest proti rozhodnutiu Európskej komisie, ktorá zamietla niektoré prvky ochrany menšinových práv.

Zo stožiara pred mestským úradom v Dunajskej Strede v piatok zvesili vlajku Európskej únie. "Len na dnešný deň, pretože dnes je Deň maďarskej kultúry a v tejto súvislosti sme považovali za potrebné upozorniť verejnosť na chybné rozhodnutie Európskej komisie," vyjadril sa primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos. A tým má byť podľa primátora Dunajskej Stredy skutočnosť, že Európska komisia nezdieľala potrebu ďalšieho rozšírenia európskej legislatívy v oblasti ochrany práv národnostných a jazykových menšín.


"Nehovorím, že nie sú žiadne práva, žiadne slobody, ale na to, aby sa zachovali. Európska komisia jednoducho zmietla zo stola viac ako milión podpisov občanov Európskej únie na to, aby sa zaoberali problematikou národnostných menšín originálne žijúcich v Európe. Toto je základ nášho protestu," ozrejmil Hájos. Podľa predstaviteľov Európskej komisie je ochrana národnostných a jazykových menšín predovšetkým zodpovednosťou orgánov členských štátov. "Nemôžeme nechať bez povšimnutia toto rozhodnutie. Z tohto dôvodu sme zvesili vlajku EÚ na dnes ako na protest," povedal Hájos.


"Z heraldického hľadiska je považované spustenie vlajky EÚ na pol žrde alebo jej nedotiahnutie, za znevažovanie symbolu EÚ," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Dunajská Streda pri tom za posledné dva roky získala z fondov Európskej únie na 4 kilometre cyklociest a dva kryté stojany na bicykle takmer 200-tisíc eur. "Pokiaľ dodržíme všetky platné právne predpisy, tak nie je dôvod, aby sme hocičo vrátili, na druhej strane sme otvorení dialógu a ktokoľvek príde z Bruselu, radi budeme viesť rokovanie," vyjadril sa Hájos. Pozitívom je, že primátor pri tejto príležitosti dal vymeniť aj vlajku mesta a Slovenskej republiky, ktoré boli už značne zničené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy