Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ubehol rok od chvíle, kedy sa na Slovensku objavila prvá podozrivá vzorka na Covid-19
Zdielať na

Ubehol rok od chvíle, kedy sa na Slovensku objavila prvá podozrivá vzorka na Covid-19

BRATISLAVA / Ubehol rok od chvíle, kedy dorazila do Národného referenčného centra (NRC) pre chrípku prvá podozrivá vzorka, ktorá mohla obsahovať vírus SARS-CoV-2. Keďže laboratórium v tom čase ešte nedokázalo vzorky spoľahlivo analyzovať, boli zasielané do referenčného laboratória pre diagnostiku koronavírusov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) do Charité v Berlíne. A presne takto sa začal písať príbeh prvého testovania na koronavírus v našej krajine.

„Vyvíjali prvú diagnostiku na koronavírusy a poskytli ju partnerským laboratóriám po celom svete. Na základe tohto WHO protokolu sme postupovali aj my,“ vysvetľuje doktorka Edita Staroňová, vedúca Národného referenčného centra pre chrípku. Ako uviedol Úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti Facebook, práve doktorka Staroňová spolu s doktorkou Elenou Tichou zohrali kľúčovú úlohu v zavádzaní diagnostiky v slovenskom laboratóriu. Komunikovali s Berlínom a ako prvé rozbiehali diagnostiku COVID-19 na Slovensku.

Prečo „chrípkari“ dohliadajú aj na COVID?


Začiatkom roka 2020 okolo WHO neexistovala sieť pracovísk, ktoré by sa špecializovali na koronavírusy. Prirodzeným a najrýchlejším riešením preto bolo, aby práve národné referenčné centrá pre chrípku začali skúmať aj COVID-19. „Pri diagnostike ide v princípe o klasickú RT-PCR metódu. V rámci siete WHO sme dostali špeciálny protokol. V ňom boli zverejnené sekvencie primerov, ktoré sú cielené práve na patogén spôsobujúci COVID-19. Primery dokážu zachytávať špecifickú oblasť daného vírusu vo vzorke a na základe toho možno u pacienta diagnostikovať ochorenie. Ich syntéza trvá okolo jedného až dvoch týždňov a zvyšok potrebných chemikálií sme už mali v laboratóriu,“ povedala Staroňová. Diagnostiku sa podarilo spustiť v priebehu dvanástich dní od prvej podozrivej vzorky. „Prvýkrát sme vyšetrovali vzorky priamo u nás 3. februára. Vedeli sme, že sa skôr či neskôr ochorenie potvrdí aj na Slovensku,“  ozrejmila Staroňová.

Za vzorkami stále vidia jednotlivcov


Prvého pozitívneho na koronavírus identifikovali na Slovensku 6. marca 2020. „Akonáhle sme si výsledok viacnásobne potvrdili, nahlasovali sme to hlavnému hygienikovi. Hneď ho zaujímalo, ako sa pacient má, keďže už bol hospitalizovaný. Vzoriek vtedy nebolo tak veľa, a tak sme s týmto pacientom nakoniec telefonovali aj my. Informovali sme vtedajšieho premiéra a nasledovala tlačová správa a oznámenie verejnosti,“ opisuje sled udalostí Staroňová.


Aj dnes, keď je vzoriek neporovnateľne viac, v laboratóriu stále vidia za vzorkami jednotlivcov. Kontakt s vonkajším svetom nestratili, pretože ak sa ľuďom z rôznych dôvodov nedarí dostať k výsledku, častokrát telefonujú aj priamo do NRC. "Spočiatku sme nepredpokladali, že sa postupne s touto diagnostikou stretne väčšina obyvateľstva a že bude takáto masová. Vychádzali sme zo skúseností s predošlých epidémií koronavírov, SARS a MERS, že pôjde o niekoľko importovaných prípadov zo zahraničia. Pandémiu sme nepredpokladali,“ spomína odborníčka.

Obrovský nápor na laboratóriá


Laboratórium museli nastaviť na obrovský dopyt. „Bolo potrebné laboratórium dovybaviť, aby sme stíhali v personálnom obsadení, aké máme,“ vyjadrila sa Staroňová. NRC totiž bolo v marci na diagnostiku samo, vzorky pritom bolo nutné diagnostikovať masovo a rýchlo. „Nikdy predtým sme takýto nápor nezažili. Aj keď si spomenieme na pandémiu chrípky v rokoch 2009 a 2010, nebolo to ani zďaleka takéto. Vtedy chodili denne desiatky vzoriek, teraz chodia denne stovky,“ vysvetľuje odborníčka vážnosť situácie, v ktorej sa odrazu ocitli.

Postupne sa však pridali aj prvé tri regionálne úrady v Košiciach, Trenčíne a v Banskej Bystrici. V polovici apríla sa začali pripájať aj súkromné laboratóriá. Do diagnostiky zapájajú už aj regionálne úrady v Komárne, Nitre, Poprade a v Žiline.

Prvý prípad pozitívneho pacienta bol na Slovensku 6. marca

"Prvýkrát sme vyšetrovali vzorky priamo u nás 3. februára," vyjadrila sa Staroňová. Príležitosť diagnostikovať prvého pozitívneho pacienta na Slovensku sa však naskytla až o mesiac, 6. marca. „Akonáhle sme si výsledok viacnásobne potvrdili, nahlasovali sme to hlavnému hygienikovi," povedala Staroňová.

"Je to jeden potvrdený prípad. Nechceme, aby ľudia prepadali panike," uviedol vlani 6. marca vtedajší premiér Peter Pellegrini. Išlo o 52-ročného muža z Kostolišťa, ktorého hospitalizovali v bratislavskej univerzitnej nemocnici na Kramároch.

https://www.facebook.com/uvzsr.sk/posts/1395437464138735

Súvisiace články

Najčítanejšie správy