Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fajčenie bude opäť drahšie. Od budúceho mesiaca sa zvýšia ceny o desiatky centov
Zdielať na

Fajčenie bude opäť drahšie. Od budúceho mesiaca sa zvýšia ceny o desiatky centov

BRATISLAVA / Od budúceho mesiaca budú mnohí fajčiari opäť stáť pred otázkou, či práve toto nie je tá správna chvíľa na odvykanie. Už teraz výdavky na tabak výrazne zaťažujú peňaženku, od budúceho mesiaca by sa mala cena zvýšiť priemerne o ďalších 40 centov. Ministerstvo financií zdraženie tabaku odôvodňuje tým, že sa snaží vyššou mierou zdaňovať také výrobky, ktoré škodia ľudskému zdraviu alebo životnému prostrediu.

Škatuľka cigariet bude februára stáť o niekoľko desiatok centov viac ako doteraz, čo je už dosť veľký skok na to, aby fajčiari nad tým len tak mávli rukou. "Aj napriek tomu, že ministerstvo financií nemá priamy vplyv na cenotvorbu pri tabakových výrobkoch, odhadujeme, že tohto roku by mala škatuľka cigariet v priemere vzrásť cena o 40 centov," uviedol hovorca rezortu financií Pavol Kirinovič.

A každým ďalším rokom o 20 centov. Ak teda dnes stála škatuľka cigariet 3,50, v tomto roku môže stáť už 3,90, v budúcom roku 4,10 a v roku 2023 štyri eurá a 30 centov.  "Novela zákona počíta s 2-mesačným prechodným obdobím," konštatuje Kirinovič. "Čo bude v praxi znamenať, že cigarety zdanené v súčasnosti platnou sadzbou dane, ktoré budú uvedené na slovenský trh do konca januára 2021, bude možné dopredávať do konca marca tohto roka," doplnila hovorkyňa Finančnej správy Martina Rybanská.


Dva mesiace sa teda ešte budú môcť objavovať cigarety za pôvodné ceny. Minulý rok bol voči fajčiarom relatívne priaznivý. "V roku 2020 tabak zdražel v priemere o 0,8%. To v praxi znamenalo nárast ceny pri škatuľke cigariet iba o niekoľko centov," uviedla analytička Wood and Company Eva Sádovská.


Prevoz tabaku čaká čaká v najbližšej budúcnosti prísnejšiu elektronickú kontrolu. "To znamená, že či už prepravcovia, alebo výrobcovia nebudú musieť mať v rukách prepravné papiere, ale všetko bude finančná správa kontrolovať elektronicky," vysvetlil hovorca ministerstva financií.

Elektronická kontrola by mala v súlade s európskou smernicou začať platiť od roku 2023, Slovensko ju však schválilo už teraz.  "Dlhodobou filozofiou ministerstva je vo vyššej miere zdaňovať tzv. negatívne externality, tzn. veci, ktoré v tomto prípade škodia zdraviu," povedal Kirinovič.

Cigarety predstavujú relatívne vysoký podiel z celkových výdavkov na domácnosť.  "Porovnateľné množstvo peňazí ako napríklad na ovocie a zeleninu," konštatuje analytička Sádovská.

Inak povedané, tabak tvorí zo spotrebného koša 2,6%. Pokiaľ ide o minulý rok, celkovo tovary a služby zdraželi o 1,9% a podobný nárast sa očakáva aj v tomto roku. Nie všetko ale pôjde iba nahor. "Lacnejšie ako vlani by mali slovenské domácnosti pocítiť ceny elektriny a plynu," uzavrela Sádovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy