Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cestovné kancelárie netrápi len koronavírus. Pridáva sa k nim problém s poistením
Zdielať na

Cestovné kancelárie netrápi len koronavírus. Pridáva sa k nim problém s poistením

BRATISLAVA / Viaceré cestovné kancelárie nie sú schopné v tomto roku predávať zájazdy. Dôvodom je chýbajúce poistenie proti insolventnosti, bez ktorého ich podľa zákona nesmú ponúkať. Najväčší hráč na trhu - Allianz – Slovenská poisťovňa ho prestal poskytovať. Zvyšné poisťovne sú opatrné a za túto službu si vypýtali niekoľko násobne vyššie sumy ako vlani. Problémom sa nevyhli ani rokmi a skúsenosťami ošľahané cestovky.

"Zo dňa na deň sa poistné zvýšilo 22 násobne a plus od nás chcú obrovskú zábezpeku," povedal zakladateľ cestovnej kancelárie Bubo Ľuboš Fellner. "Musíme akceptovať to, čo poisťovne vyžadujú," konštatuje riaditeľka cestovnej kancelárie Satur.

Veru, kto chce aj tento rok predávať zájazdy, musí byť poistený proti úpadku a siahnuť hlbšie do vrecka. Podstatne vyššie poistné sadzby sú reakciou na útlm cestovania počas pandémie.  "Vyššie sú preto, že sa nesmierne zvýšilo riziko, že všetky zájazdy, ktoré boli neuskutočnené v r. 2020 prešli z hľadiska poistného krytia do budúceho roku," uviedla generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková. Podla prezidenta Slovenskej asociácie Romana Berkesa "ponuky, ktoré dostali boli ťažko akceptovateľné."


V posledných týždňoch však prišlo k zlepšeniu. "Vďaka pomoci CR sa optika poisťovní trochu zmenila," povedal Berkes.Problémy sa, napriek tomu, nevyhli ani dlhodobo najúspešnejšej cestovke na Slovensku."Musíme to poistenie vybaviť u inej poisťovne, ktoré to v tejto chvíli nechcú dávať," uviedol zakladateľ Bubo.

Najmä niektoré menšie cestovné kancelárie si však zvýšené náklady na poistné nemôžu dovoliť a preto v tomto roku svoju činnosť buď prerušia alebo dokonca ukončia.

Iné sa rozhodli pretransformovať na cestovné agentúry, kde sa toto poistenie nevyžaduje. Podľa európskej smernice majú dovolenkári nárok na 100 percentné vrátenie peňazí, štát však nastavil systém tak, že cestovná kancelária je poistená len na 30 % svojho obratu."Skúsenosť ukazuje, že tá suma je viac ako dostatočná," povedala riaditeľka CK SATUR.

Lenže poisťovatelia majú iný názor a vláde navrhujú zmeniť zákon alebo aspoň zriadiť garančný fond. "Kľudne môže aj teraz nastať situácia, že poisťovne si splnia všetky záväzky, ale nemusí to stačiť na odškodnenie všetkých klientov," vyjadrila sa riaditeľka asociácie poisťovní.

Zvýšených nákladov na poistné sa vraj klienti nemusia obávať. Podľa cestovných kancelárií by sa totiž nemali priemietnuť v konečných cenách zájazdov.

Najčítanejšie správy