Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vakcínu proti COVID-19 dostali prví seniori v domovoch
Zdielať na

Vakcínu proti COVID-19 dostali prví seniori v domovoch

BRATISLAVA / Vakcínu proti COVID-19 v pondelok dostali prví seniori v domovoch. Ministri zdravotníctva a práce komentovali pilotné očkovanie v prvých zariadeniach. Začalo sa v Bratislave, Trenčíne, Žiline a v Košiciach. Postupne sa pripoja ďalšie očkovacie tímy. Kedy ale prídu na rad ďalšie skupiny obyvateľov, stále nie je jasné.

​Výjazdový očkovací tím dorazil v pondelok popoludní do jedného z bratislavských zariadení. "Reakcie boli pozitívne, záujem veľmi veľký. Sme radi, že sa tento pilot podaril," povedala Jana Artnerová, Petržalský domov seniorov. Príchod mobilného očkovacieho tímu do zariadenia je jednou z troch možností, ktorá sa dá využiť, ak v ňom má záujem o očkovanie najmenej 20 klientov či zamestnancov. Takto vysoký je napríklad záujem o očkovania v zariadeniach v Bratislave.

Posledné dáta podľa ministra práce Milana Krajniaka ukazujú, že na Slovensku sa nám seniorov v domovoch podarilo výrazne ochrániť pred COVID-19. "Nemáme v zariadeniach sociálnych služieb žiadnu nadúmrtnosť na Covid v porovnaní s minulými rokmi," uviedol minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

​Kedy presne sa začne očkovať ďalšia skupina, teda najstarší seniori mimo takýchto zariadení a chronicky chorí ľudia, zatiaľ jasné nie je. "Je možné, že v niektorých okresoch to budú rôzne časy. Je tam veľmi veľa faktorov, lebo sa to celé stále vyvíja," vyjadril sa minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ten v pondelok prekvapil informáciou, že na zozname náhradníkov na očkovanie nebude nakoniec celá kritická infraštruktúra. "Zdraví ľudí z kritickej infraštruktúry pravdepodobne vôbec nebudú v prvej vlne," povedal Krajčí.

Z Nórska prišla správa o úmrtí viacerých seniorov vo vyššom veku po očkovaní vakcínou proti Covidu-19. Napriek tomu, že ich počet nie je alarmujúci, odborníci ich možnú spojitosť s vakcínou prešetrujú. "Očkovali ľudí nad 90 rokov. Je otázka, či tá úmrtnosť je vyššia, ako je tá štandardná úmrtnosť ľudí v danom období," doplnil Pavol Jarčuška, infektológ a člen pandemickej komisie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy