Oblačno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vojaci a hasiči postavili v Kysaku dočasný most za 11 dní. Pôvodný sa samovoľne zrútil
Zdielať na

Vojaci a hasiči postavili v Kysaku dočasný most za 11 dní. Pôvodný sa samovoľne zrútil

KYSAK, VEĽKÁ LODINA, OKRES KOŠICE OKOLIE / Štátne hmotné rezervy majú vo svojich rezervách aj mostové systémy. Máme ich viac ako 200 metrov. Časť z nich teraz použili ako náhradu mosta, ktorý sa vlani zrútil za Kysakom na východe Slovenska. Dočasný most postavili za 11 dní profesionálni vojaci a hasiči zo Záchrannej brigády.

Most v kritickom havarijnom stave uzavreli ešte v auguste. O dva mesiace neskôr sa samovoľne zrútil. Paradoxne to bol most, ktorý rok predtým čiastočne zrekonštruovali. Dokonca dostal nový asfaltový koberec. No mal už viac ako 50 rokov.

noviny.sk

​Miestni obyvatelia a tiež aj záchranné zložky boli nútení využívať buď niekoľkonásobne dlhšiu trasu okolo vodnej nádrže Ružín alebo problémovú dočasnú obchádzkovú trasu okolo rieky Hornád. "Ak chytím červenú, mám stratu zhruba 20 minút," hovorí starostka Malej Lodiny Adriána Fečková.

"Teraz to aspoň skráti trochu ten čas prejazdu," hovorí jeden z vodičov. Takto vyzerá dočasná mostná konštrukcia zo Správy štátnych hmotných rezerv:

Postavili ju profesionálni vojaci. Pre vojakov to bola zároveň výcviková príležitosť, keďže takýto typ mostovej súpravy stavali slovenskí ženisti naposledy ešte na území bývalej Juhoslávie. Okrem dvoch desiatok príslušníkov Ženijného práporu zo Serede pracovali na osadení 54 metrov dlhého premostenia tiež hasiči Záchrannej brigády v Humennom. "Toto je naozaj most, ktorý sme stavali v histórií Slovenskej republiky prvýkrát. Podarilo sa postaviť za jedenásť dní takýto most, čo je naozaj unikát " hovorí minister obrany SR Jaroslav Naď. 

Náhradný dočasný most bol podrobený záťažovej skúške a kontrole bezpečnosti. Prejazdný je obojsmerne v jednom jazdnom pruhu, pričom po ňom môže prechádzať osobná, autobusová ale tiež menšia kamiónová doprava s nosnosťou do 40 ton. "Začiatok výstavby by mal byť niekedy na prelome marca a apríla," hovorí predseda KSK Rastislav Trnka. "Ak to budeme využívať 3 mesiace v zimnom období, tak aj to im pomôže," hovorí Naď. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy