Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jankovská žiada o prepustenie z väzby, Urbancová v nej zostáva
Zdielať na

Jankovská žiada o prepustenie z väzby, Urbancová v nej zostáva

BRATISLAVA / Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská opäť žiada o prepustenie z väzby na slobodu. O jej žiadosti rozhodne Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici už v piatok.

Podľa informácií TV JOJ bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jarmila Urbancová zostáva vo väzbe. Špecializovaný trestný súd v Pezinku nevyhovel jej žiadosti o prepustenie z väzby na slobodu. Vo vyšetrovaní údajnej korupcie polícia stále nevykonala všetky nevyhnutné úkony, ktoré by umožnili obvinenú prepustiť z väzby. 

Polícia s prokuratúrou stále objasňujú rozsiahlu korupciu v polícii, justícii, politike aj vo finančnej správe

Od minulého roka medzi obvinenými sudcami, či funkcionármi polície získali významných svedkov, ktorí sa za spoluprácu dostali pomerne rýchlo z väzby na slobodu. Ide najme o kajúcnikov Ľudovíta Makóa, Bernarda Slobodníka či ex-príslušníka SIS Františka Böhma. Obvinená bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská, ktorá sa tiež rozhodla spolupracovať s políciou, sa na rozdiel od nich z väzby nedokáže dostať. Je v nej od marca minulého roka.

Monika Jankovská je vo výkone väzby už 10 mesiacov

Polícia má stále obavy z toho, že na slobode bude mariť vyšetrovanie alebo pokračovať v trestnej činnosti, ku ktorej sa pár mesiacov pred koncom minulého roka sama rozhodla priznať. Priznáva úplatky ale aj ovplyvňovanie sudcov v prospech Kočnera. K tomu ale začala objasňovať, ako svedok aj trestnú vec, napríklad politikov. Minimálne po jej výpovedi NAKA nedávno obvinila exministra životného prostredia Petra Žigu. Jej advokát vníma spoluprácu Jankovskej s políciou ako významnú, ktorá im zrejme prináša dôležité informácie o ktorých dovtedy vyšetrovacie orgány ani nevedeli. Napriek tomu Jankovská Vianoce aj Nový rok oslavovala v base.

Jankovskej situácia je zrejme pre OČTK iná, ako v prípade trestne stíhaných top funkcionárov finančnej správy, či polície. Ľudovít Makó a Bernard Slobodník sa nechali uplácať obrovskými peniazmi od exiskára Františka Bohma a podsvetím roky. Makó a Bohm si väzbu užili len krátko, Slobodník do nej vôbec nešiel. Trojica ale hovorí o zločinoch, pre ktoré skončilo vo väzbe takmer celé bývalé vedenie polície, na čele s exprezidentom Tiborom Gašparom. Jankovská ako obvinená rozpráva k trestnej činnosti sudcov a ako svedok v Žigovom stíhaní, pre prokuratúru je ale nateraz vraj dôležité, aby zostala vo väzbe. "Z pohľadu prokuratúry je väzobné stíhanie obvinenej M. J. v trestnej veci tzv. Búrka a Víchrica dôvodné," časť zo stanoviska ÚŠP GPSR

Jankovská sa stále pokúša dostať na slobodu

O jej ďalšej žiadosti zrušenia väzby bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici už v piatok. "Výsluch obvinenej JUDr. M. J. sa pred sudcom pre prípravné konanie bude konať 22.1. 2020 o 10:00 hod. na ŠTS," informuje hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

Neúspešne sa stále snažia dostať z väzby na slobodu aj bývalý šéf polície Tibor Gašpar, Peter Hraško ale aj Robert Krajmer. Vysokopostavení policajti údajne patriaci do zločineckej skupiny podnikateľa Norberta Bödöra. Tomu súdy predĺžili väzbu do apríla. Väzbu nateraz nezrušili súdy ani expodpredsedníčke Najvyššieho súdu Jarmile Urbancovej. To či dostane namiesto mreží na nohu monitorovací náramok obvinený šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ján Kožuch, pre branie obrovských úplatkov, musí rozhodnúť Najvyšší súd. Prokuratúra ho už za mrežami držať nechce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy