Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Analytici predpovedajú zlomenie krivky nákazy. Ak vydržíme, situácia sa začne zlepšovať, konštatujú
Zdielať na

Analytici predpovedajú zlomenie krivky nákazy. Ak vydržíme, situácia sa začne zlepšovať, konštatujú

BRATISLAVA / Pandemická situácia sa globálne nezlepšuje. Vo väčšine štátov Európy je ešte stále druhá vlna a otázne je, či pomalé očkovanie zabráni príchodu tretej vlny. Analytici však majú pre nás aj dobré správy. Ak vraj vydržíme, situácia sa čoskoro začne zlepšovať.

Začnime tými horšími správami. Ako povedal aj premiér Slovensko je v počte úmrtí na covid aktuálne v čele tabuľky medzi štátmi. Denne nám zomiera zhruba 100 ľudí v nemocniach. A štatistiku úmrtí doma stále nepoznáme. V tomto sa nám situácia ešte chvílu meniť nebude.

 "Ak sme boli k 10.1. na 3000 úmrtiach na covid a 3500 aj s covidom, tak číslo za január nebude nižšie ako 2000 a február sa bude na január podobať," uviedol analytik z Dáta bez pátosu Ivan Bosňák.

​Okrem úmrtí máme problém aj so samotným vírusom, konkrétne s jeho britskou mutáciou B-117. "Bojujeme s naozaj ťažkým nepriateľom, ktorého tými konvenčnými epidemiologickými opatreniami sa dá veľmi ťažko zastaviť," konštatuje minister zdravotníctva.

 
Analytici však vravia, že ovocie z lockdownu, v ktorom sme od Silvestra, ešte len príde, ak budeme trpezliví.

"Silvester sa ukázal, že dopadol omnoho lepšie ako sme očakávali. Ľudia aj keď išli lyžovať dávali si pozor. Celoštátne pozorujeme zlepšenie situácie ale, to je za to, že udržiavame lockdown," povedal matematik Richard Kollár.

"Ten lockdown začne zaberať a hlavne v ohniskách. Máme náznaky toho, že tú nohu z plynu sme dali dole a pomaly začíname brzdiť,"  podotkol Bosňák.


Pozitívny efekt by to malo mať aj na vyťažené nemocnice. "Tie nemocnice na príjme, by mali vidieť menej pacientov, ako videli predtým. To zlepšenie by mali pociťovať okolo 20.1. a následne by sa tá situácia mohla zlepšovať ale len lokálne.  Je možné, že nemocnice v nitrianskom kraji budú mať ešte veľmi zlé časy, tam tá situácia sa zhoršuje,"  vyjadril sa Kollár.


A kedy teda príde toľko očakávaný vrchol druhej vlny pandémie ?

"Na konci januára, začiatkom februára, by sa mohla situácia zlepšovať za predpokladu, že ľudia budú stále dodržiavať opatrenia," povedal analytik Martin Smatana.

"Odhad dnes je, že niekedy od 15.-25.1.,"  myslí si analytik Bosňák.

"Na Slovensku je už akokeby ten zóm za nami. Teraz je dôležité ho udržať lebo je dôležité kam klesáme. My musíme klesať dostatočne dlho, aby sme mali čo najviac účinných nástrojov,"  uviedol matematik Kollár.

Najčítanejšie správy