Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pápež František rozšíril práva žien pri oltári. Zmena cirkevného práva sa týka dvoch funkcií
Zdielať na

Pápež František rozšíril práva žien pri oltári. Zmena cirkevného práva sa týka dvoch funkcií

SLOVENSKO / Pápež František oficiálne povolil zmenu, ktorá ženám povoľuje čítať na omši alebo dokonca zastupovať farára pri podávaní eucharistie. Až taká veľká zmena to však nie je, a to ani na Slovensku. Aj slovenské ženy sú v niektorých regiónoch súčasťou omše a vypomáhajú kňazom.

Aj doposiaľ mohli ženy v kostoloch vykonávať rôzne liturgické služby. Zapojili sa napríklad do polnočnej omše v Lendaku. Vo svete sa rozdávanie eucharistie ženami stáva už bežnou praxou a ani Slovensko nie je výnimkou. A práve pri čítaní v rámci svätej omše a rozdávaní eucharistie nastáva najväčšia zmena.

Doteraz tieto činnosti vykonávali oficiálne iba budúci kňazi pod titulom lektora a akolytu. Veriaci a teda aj ženy ich mohli robiť tiež, no skôr v spontánnej rovine alebo so súhlasom biskupa. "Pán farár poprosil, poďte prosím vás, prečítajte čítanie, alebo poďte pomôžte mi rozdávať sväté prijímanie, ale nebolo to trvalé ustanovenie na celý život," vysvetľuje hovorca Konferencie biskupov Slovenska CSIDr. Martin Kramara. 

Kňazom takto vypomáha aj rehoľná sestra Monika. "Myslím, že je to dobrá správa tak pre ženy, ako aj pre mužov," hovorí rehoľná sestra Monika Skalová. "Pápež František chce zdôrazniť, že každý veriaci človek, tým že je pokrstený, tak vlastne má možnosť pôsobiť v tom spoločenstve veriacich. Teraz je to liturgickým spôsobom ustanovená služba, akoby na celý život pre dospelého človeka," hovorí Kramara. Aj keď neoficiálne môžeme sledovať prínos už aj dievčat miništrantiek. "Iste sa na Slovensku nachádzajú farnosti, v ktorých môžu miništrovať dievčatá, hoci u nás to nie je až takým zvykom," hovorí Kramara. 

V Starej Ľubovni si nepamätajú na ženu miništrantku. "Skôr také funkcie, že upratovať v kostole, alebo sa starať o kvetinovú výzdobu," hovorí dlhoročný miništrant zo Starej Ľubovne Jakub Ondrej. Františka si seba v úlohe miništrantky predstaviť vie. "Konkrétne by som chcela byť tou, ktorá drží v rukách to písmo, to ma vždy tak fascinovalo," hovorí veriaca zo Starej Ľubovne Frantička Marcinová. 

Na veľké zmeny v obliekaní žien, ktoré sa aktívne podieľajú na omšiach prevažne v civilnom oblečení si chvíľu počkáme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy