Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Holý nebol jediný politik, ktorý dostal výnimku z opatrení. ÚVZ ich udelil až 9-tisíc
Zdielať na

Holý nebol jediný politik, ktorý dostal výnimku z opatrení. ÚVZ ich udelil až 9-tisíc

BRATISLAVA / Vicepremiér Štefan Holý ukázal výnimku, na základe ktorej pricestoval domov po rodinnej návšteve vo Veľkej Británii ešte v prvej polovici decembra. Reagoval tak na niekoľko týždňov trvajúcu kritiku, že sa nepodrobil vyhláške o povinnej karanténe a testovaní po návrate. Z jeho odpovede tiež vyplýva, že výnimku používal opakovane a nie raz, ako to tvrdil premiér Matovič. Úrad verejného zdravotníctva tiež po neutíchajúcom záujme médií zverejnil počet udelených výnimiek mimo vyhlášky. Ich množstvo opozícia považuje za zriadenie si cestovnej kancelárie.

Špeciálne výnimky po ceste zo zahraničia udeľuje Úrad verejného zdravotníctva - a to komukoľvek, avšak požiadať o ňu smie len člen vlády. Ministri tak môžu požiadať o výnimku aj pre samých seba. Urobili tak šéfovia rezortov životného prostredia, zahraničia, pôdohospodárstva a hospodárstva a práve Holý. Ten sa dlho vyhýbal odpovedi, prečo nerešpektoval nariadenia a zúčastnil sa na rokovaní vlády, ktorú následne paralyzoval koronavírus. Zápletku vyriešil až hlavný hygienik, keď vyrukoval s tým, že Holý mal výnimku z rodinných dôvodov. "Chodí si za svojou rodinkou, že pri návrate nemusí spĺňať nič, čo musí spĺňať každý z nás," povedal expremiér Peter Pellegrini. "Je tu podozrenie, že táto žiadosť, ak vôbec prišla, tak prišla dodatočne," skonštatoval Richard Raši, poslanec, Hlas-SD.

Holý dnes výnimku zverejnil. "Takéto podozrenia, takúto kritiku rozhodne vylučujem. Ono to nie je ani technicky možné. Sú to čisté konšpirácie," vyjadril sa vicepremiér Štefan Holý. "Nepovažujem to moc za nejakým spôsobom férové, hlavne keď vieme, že sa jednalo o tú najrizikovejšiu krajinu. Z tohto pohľadu výnimky považujem za nešťastné a podľa mňa byť udelené nemali," zhodnotil analytik Martin Smatana.

Z odpovedí Holého vyplýva, že od polovice novembra podobnú jednorazovú výnimku použil celkom štyrikrát. Premiérovi pritom podľa slov Matoviča tvrdil, že len raz. Dnes už ju tým, že Covid prekonal, nepotrebuje. Zarážajúci je však aj počet výnimiek, ktoré hygienici na žiadosť vlády vydali. "Úrad verejného zdravotníctva udelil od apríla do konca decembra 2020 celkom 8 886 individuálnych výnimiek pre občanov. Rodinné dôvody boli odhadom v 2 000 prípadoch," uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Cestovať si po svete voľne ako vták teraz pre koronavírus nie je možné, avšak existuje jedna možnosť, ako so systémom vybabrať. "Máme obavy, či si niektorí členovia vlády alebo niektorí vysokopostavení ľudia na Slovensku nevybavili výnimky nielen pre seba, ale aj pre svojich rodinných príslušníkov," povedal Pellegrini. Väčšinu žiadostí o výnimku podalo podľa hygienikov ministerstvo hospodárstva. Oslovili sme všetky ministerstvá a v našej reportáži môžete vidieť skrátené reakcie jednotlivých rezortov na otázky, prečo o výnimky žiadali. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy