Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Rok po požiari eletrických rozvodov v paneláku štát mestu nepreplatil viac ako 200 tisíc eur
Zdielať na

Rok po požiari eletrických rozvodov v paneláku štát mestu nepreplatil viac ako 200 tisíc eur

BARDEJOV / Desať mesiacov čakalo mesto Bardejov na preplatenie výdavkov za mimoriadnu situáciu zo začiatku tohto roka. Pre požiar elektrických rozvodov museli všetci obyvatelia na 3 týždne odísť z domu. 17 ľudí, vrátane detí, vtedy skončilo v nemocnici. Po takmer roku sa samospráva dozvedela, že refundáciu výdavkov štát zastavil.

Bola to pokojná noc, keď to začalo prasknutým vodovodným potrubím. Voda sa následne dostala do elektroinštalácie. "Prebudil ma strašný hukot tečúcej vody," povedala Libuša, obyvateľka paneláka. Stalo sa to pred rokom na prelome mesiacov január a február. Desiatky ľudí ostali uprostred noci na ulici bez možnosti vrátiť sa domov. 

Vyhlásená bola mimoriadna situácia. Mesto sa muselo postarať najmä o ľudí, ktorým museli nájsť náhradné ubytovanie. V krátkom čase sa v opustenom paneláku pustili aj do opravy rozvodov. Keďže išlo o mimoriadnu situáciu faktúry mal za ňu preplatiť štát, pred Vianocami odpísali mestu z ministerstva, že refundácia výdavkov bola pozastavená. "Neočakávaný a poviem, že nie veľmi príjemný vianočný darček," vyjadril sa Štefan Hij, hovorca mesta Bardejov. "Pri spracovaní tohto materiálu sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra zistila, že v žiadosti okresného úradu Bardejov sa nachádza niekoľko procesných chýb," Michaela Paulenová, hovorkyňa ministerstva. Ministerstvo vnútra vyčítalo napríklad to, že verifikačná komisia nebola zriadená v súlade s operatívnym pokynom, ale tiež, že niektoré položky sú neoprávnenými výdavkami. Podľa mesta ide o slovíčka. "Ja si nemyslím, že ak sa namiesto slovného spojenia záchranné práce použije slovné spojenie sanačné práce, čo údajne podľa vyhlášky je v súlade so zákonom, že je to dôvod na pozastavenie refundácie," konštatoval hovorca mesta. Mesto prekvapilo aj to, že takéto stanovisko dostali až po niekoľkých písomných urgenciách. Nateraz sa štát s mestom dohodli, že sa ešte dohodnú. Ide o nepreplatené výdavky vo výške 208 tisíc eur. "Za desať mesiacov nedostanete odpoveď. Žiadnu. Ani výčitku, ani usmernenie alebo vôbec nejakú komunikáciu. Toto považujeme od samosprávy, štátu minimálne za nekorektné," doplnil hovorca. "Sekcia vrátila spis Okresnému úradu Bardejov s odporúčaním na opätovnú verifikáciu v súlade s platnou legislatívou a internými predpismi," informovala hovorkyňa ministersta. "Obidve strany sú pripravené problém vyriešiť," uzavrel hovorca mesta Bardejov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy