Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemocnica v Galante bude určená len pre pacientov s COVID-19
Zdielať na

Nemocnica v Galante bude určená len pre pacientov s COVID-19

GALANTA / Nemocnica v Galante bude už o dva dni určená iba pre pacientov s ochorením COVID-19. Toto opatrenie má pomôcť kritickej situácii v Nitre. V utorok sa preto v Galante začal transport štandardných pacientov do okolitých nemocníc.

Z galantskej nemocnice začali v utorok prevážať posledných "nekovidových" pacientov do iných nemocníc. Od štvrtka bude táto nemocnica červená. Doposiaľ tu mali 65 covid-lôžok, ale napriek tomu, že mnohí zo zamestnancov už prekonali toto ochorenie, ešte aj v pondelok mali výpadok takmer sto zamestnancov.

Súčasťou dohody s ministerstvom zdravotníctva je aj prevoz zostávajúcich 70 pacientov s inými diagnózami do okolitých nemocníc. "Čo znamená, že sa uvoľní personál z oddelení, dnes prebiehajú tie transporty, takže v tomto momente vám presné číslo neviem, ale mali by sme tu mať teoreticky štvrtok ráno nula pacientov, ktorí nemajú ochorenie COVID-19," povedala riaditeľka nemocnice Alexandra Pavlovičová. 

Prevozy zabezpečuje Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) do nemocníc od Topoľčian, cez Nové Zámky až po Bratislavu. "Na prevozy sa využívajú ambulancie určené na sekundárne prevozy aj posádky rýchlej zdravotnej pomoci, aj rýchlej lekárskej pomoci, a to za spolupráce poskytovateľov záchrannej služby," uviedla hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová. 

"A potom už ide stále len o komunikáciu medzi odosielajúcim oddelením a prijímajúcim oddelením v inej nemocnici, kedy a v akom čase bude pacient prevezený. Samozrejme, vždy tá logistika narazí na nejaký problém, ale zatiaľ riešime to priebežne," poznamenala Pavlovičová. 

"Bola postavená na konci 80 rokov ako záložná nemocnica, pre prípady podobného charakteru, ako dnes zažívame," vysvetlil primátor Galanty Peter Paška. 

V nemocnici je viac ako 400 lôžok. Od štvrtka tu bude fungovať 110 covid-lôžok. Zachovaná zostáva biela pediatria, keďže tu je pohotovosť pre celý región. "Nechávame v chode aj pôrodnicu, iba naliehavý pôrod bude vykonaný u nás," priblížila riaditeľka. 

Mesto na štvrtok zvolalo krízový štáb, aby dohodli postup pomoci nemocnici. "Predpokladám, že sa budeme musieť zariadiť obdobne, ako je to v Nitre že budeme musieť riešiť chladiace boxy, pretože kapacity nie sú dostatočné u nás," dodal Paška. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy