Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bratislavské krematórium muselo prejsť na non-stop prevádzku
Zdielať na

Bratislavské krematórium muselo prejsť na non-stop prevádzku

SLOVENSKO / Smutné štatistiky o úmrtiach nie sú len čísla. Znamenajú osobnú tragédiu konkrétnych ľudí, konkrétnych rodín. K tomu sa pridáva problém spôsobený počtom úmrtí v relatívne krátkom čase. Je možné, že čoskoro sa bude musieť čakať na pohreby či kremácie, ktoré sa navyše z kapacitných dôvodov môžu vykonávať až po prevoze v iných mestách.

"Počítame s tým, že do dvoch-troch týždňov bude trošku iná situácia na Slovensku. Budeme si musieť zvyknúť na množstvo zosnulých, ktorí čakajú na pohreby. Toto bude trošku úlohou aj krízového štábu, pokiaľ tá situácia bude horšia, kde teda budeme musieť postaviť aj nejaké chladiarenské zariadenia prenosné," opísal situáciu predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž. 

Bratislavské krematórium muselo prejsť na non-stop prevádzku. "Kapacity v krematóriu sú momentálne využívané naozaj úplne naplno. Našu dvojsmennú prevádzku sme ihneď zmenili na 24-hodinovú prevádzku," potvrdil situáciu riaditeľ pohrebnej služby Marianum Boris Šramko. 

Bratislava vyslyšala prosbu o pomoc z nitrianskeho krematória."V priebehu 10 dní sme pomohli sme kremáciou asi 70 zosnulých," priblížil Šramko. Vedenie požiadalo pracovníkov o súhlas s nadčasmi. "Musím vyzdvihnúť našich paličov, ani jeden nemal výhrady," poznamenal Šramko. 

V prípade výpadku jedného zo šiestich paličov sú pripravení pomôcť aj skúsení kolegovia z dôchodku. "Keby bola situácia taká, že niektorí ide do karantény alebo by bol pozitívny, máme niektorých v dôchodku, sú ochotní nastúpiť," povedal Šramko. 

Čas kremácie je individuálny. "Sú telá, ktoré sú skremované v priebehu jednej hodiny a sú také, na ktoré nestačí ani jeden a pol hodiny," vysvetlil Šramko. Rovnako je to aj s prípravami na klasický pohreb, napríklad ručné vyhĺbenie hrobov závisí od druhu pôdy, ale aj od teplôt. "Výkop hrobu môže trvať aj pol dňa," dodal Šramko.

Na Slovensku je 7 krematórií, jedno z nich, v Banskej Bystrici, momentálne z technických dôvodov nie je prevádzkyschopné. Už čoskoro by ale mala pribudnúť nová kremačná pec, a to priamo v hlavnom meste."Prebieha projektová dokumentácia, v priebehu 6 mesiacov by BA mohla mať 3 kremačné pece. Pomôže to aj celému Slovensku, sme nápomocní komukoľvek zo Slovenska, keď je potrebné pomôcť, situácia sa môže kedykoľvek môže zvrtnúť a my nevieme, či za 2-3-5 mesiacov nebudeme musieť požiadať ostatné krematóriá, aby pomohli Bratislave," povedal Šramko .

"Keby sa to tak zobralo, že by bola naozaj už krízová situácia, no tak tak ako v Španielsku, Francúzsku, bude sa musieť do toho zapojiť vojsko, nič sa nedá robiť, tie rakvy musíme niekde uložiť," uzavrel Stríž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy