Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Druhou várkou vakcín začali očkovať v Žline, Martine, Trnave aj Trenčíne
Zdielať na

Druhou várkou vakcín začali očkovať v Žline, Martine, Trnave aj Trenčíne

SLOVENSKO / Práve očkovanie má byť teda definitívnym kľúčom v boji proti koronavírusu. Zatiaľ je však stále iba v úplných začiatkoch. Na Slovensko dorazila druhá dávka vakcín v pondelok a distribuovali ju už aj do nových očkovacích centier. K pôvodným štyrom centrám pribudli Žilina, Martin, Trnava aj Trenčín a v nasledujúcich dňoch otvoria ďalšie. Zaočkovaných však stále rátame iba v stovkách, či tisícoch.

Trnava

Odhodlaná si ako prvá sadla do očkovacieho kresla v Trnavskej fakultnej nemocnici doktorka Anna Strehárová a ešte k tomu aj s dobrou náladou. Doktorka Strehárová pôsobila práve v tejto nemocnici približne 25 rokov ako prednostka infekčného oddelenia a dodones vykonáva prax. A ako tvrdí ,aj vďaka dlhoročným skúsenostiam je veľkým zástancom očkovania. "Vakcinácia Je totižto najlepšie čo ľudstvo vymyslelo," skonštatovala infektologička.

Do konca tohto týždňa by mali v Trnavskej fakultnej nemocnici stihnúť zaočkovať všetok zdravotnícky aj nezdravotnícky personál.  Záujem prejavilo viac ako 80% všetkých zamestnancov. "Budúci týždeň by mali byť vakcinovaní lekári alebo teda zdravotnícki zamestnanci z tzv. periférie, to znamená, mimo Fakultnej nemocnice Trnava. Ja odhadujem, že kompletne zdravotnícky personál, by mohol byť ak tak rátam a myslím teraz v rámci celého kraja zaočkovaný niekedy v 2. polovici januára. Odhadujem najneskôr do 25.1.," uviedol riaditeľ nemocnice Vladislav Šrojta.

Žilina



Zdravotníci žilinskej nemocnice sú naozaj radi, že už dnes ich mohli kolegovia zaočkovať. Ako prvému v celom Žilinskom kraji, pichli injekciu s vakcínou sedemdesiatročnému infektoktológovi Igorovi Štúrovi. Skúsený lekár vraví, že má na to dva dôvody. "Emocionálny je ten že, mám pocit pudu sebazáchovy, a racionálny, že takto chránim seba a zároveň celé okolie," povedal Štúr.


V utorok v Žiline absolvovalo očkovanie vyše 120 ľudí, ktorí sú pri svojej práci v nemocnici v tej najrizikovejšej kategórii. "Je to jediná cesta, ako koronu zvládnuť tak, ako nám očkovanie zvládli aj iné infekčné ochorenia a umožniť kľudný život," myslí si 71-ročná sanitárka Danka Kuricová.

Trenčín



Prvých zdravotníkov začali očkovať aj vo fakultnej nemocnici v Trenčíne. "Do Trenčína sme dostali 4 krabice, ktorú môžeme rozdeliť na 3 900 dávok,"  uviedol riaditeľ nemocnice Tomáš Janík.

Prvých zaočkovali lekárov, ktorí sa zaslúžili o rozvoj nemocnice a po nich nasledovali zdravotníci pracujúci na rizikových oddeleniach. "Myslím si, že je dôležité povzbudiť tých váhavcov, a tých je bohužiaľ veľa" vyjadril sa zaočkovaný psychiater. "Denná kapacita pri otváracich hodinách je 200 ľudí denne," dodal Janík.


Na budúci týždeň chcú denne zaočkovať okolo 400 ľudí. Okrem zdravotníkov aj pracovníkov z domovov sociálnych služieb. "Záujem je enormný," skonštatoval riaditeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy