Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čochvíľa sa na Slovensku budú môcť zaočkovať ďalší zamestnanci nemocníc
Zdielať na

Čochvíľa sa na Slovensku budú môcť zaočkovať ďalší zamestnanci nemocníc

SLOVENSKO / Druhá várka vakcín a ďalšie očkovacie centrá. To by malo byť realitou najbližších dní budúceho týždňa. Do očkovania sa idú zapojiť aj ďalšie nemocnice. Tie najprv dostanú priestor na to aby stihli zaočkovať vlastných nemocničných zamestnancov.

K vakcinačným centrám v Košiciach, v Nitre v Banskej Bystrici a k trom bratislavským by mali už v priebehu budúceho týždňa pribudnúť viac ako dve desiatky ďalších. A to aj nemocniciach v menších mestách.

"Už od 5. januára by malo začať fungovať 25 centier," hovorí profesor Pavol Jarčuška, predseda Slovenskej spoločnosti infektológov. 

S vakcináciou svojich zamestnancov plánujú v humenskej nemocnici začať budúci týždeň. Po príchode prvej zásielky sa spustí očkovanie na dvoch zriadených ambulanciách. Nemocnica zatiaľ čaká aj na dodanie mraziacich boxov, ktoré objednali v zahraničí.

"Nemocnica bude po dodávke špeciálnych mraziacich zariadení z Dánska v blízkej dobe fungovať aj ako distribučné vakcinačné centrum pre celý región," povedal Tomáš Král, hovorca siete nemocníc.

Pozreli sme sa aj do menších nemocníc. Napríklad Snina zatiaľ nie je zaradená na zozname prvých 25 vakcinačných centier, no o očkovanie prejavilo už teraz záujem takmer 150 zamestnancov.

"Budeme očkovať v areáli nemocnice, určili sem očkovacie tímy, máme určený harmonogram, najprv ide kovid oddelenie, vakcína príde rozmrazená, našou úlohou je kúpiť 200 litrovú chladničku a tú vakcínu do 6 dní spotrebovať," vysvetľuje Andrej Kulan, konateľ nemocnice Snina.

V trenčianskom kraji budú v najbližších dňoch očkovať zdravotníkov v dvoch nemocniciach v trenčianskej a bojnickej.

"Najskôr budú zaočkovaní zdravotníci ktorí prejavili záujem okolo 30 až 40 percent ich je," vraví Jozef STOPKA z nemocnice Bojnice.

Vakcínu by mali do nemocnice priviezť zajtra. Očkovať chcú začať v utorok. Rovnaký plán majú aj v trenčianskej nemocnici.

"Prví budú zaočkovaní zamestnanci z prvej línie, pracovníci ruvz a prvý pacient, ktorého stav si to vyžaduje," dodáva Martina Holecová, hovorkyňa FN Trenčín.

Očkovať chcú aj zdravotníkov z iných nemocníc a zariadení sociálnych služieb. Predpokladajú, že do konca týždňa podajú 1000 očkovacích vakcín.

Druhá várka 35 tisíc vakcín by už mala podľa predpokladu prísť na Slovensko v najbližších dňoch. Následne sú už objednané ďalšie várky. Tak aby vakcinačné centrá nemali výpadok.

Online formulár, ktorý sprístupnilo ministerstvo zdravotníctva , nateraz stále ponúka šesť pilotných vakcinačných centier. Ďalšie, ktoré síce začnú očkovať už budúci týždeň, by mali byť k dispozícii cez formulár až o týždeň neskôr.

"Ide o čas nevyhnutný na to, aby po príchode a distribúcii vakcín mohli nemocnice hladko spustiť očkovanie aj pre ostatných zdravotníkov v regióne, po tom čo prioritne zaočkujú vlastných nemocničných zamestnancov," hovorí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Pavol Jarčuška dodáva: "A postupne plánujeme mať v každom okresnom meste jedno vakcinačné centrum, takže ich bude minimálne 79."

Očkovanie proti koronavírusu je hlavnou zbraňou proti tejto chorobe:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy