Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Novoročný príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej: Vakcínou ľudskosti sú zdravotníci
Zdielať na

Novoročný príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej: Vakcínou ľudskosti sú zdravotníci

Archívne video

Čaputová pred očkovaním

BRATISLAVA / V novoročnom prejave verejnoprávnej televízie dnes prezidentka ďakovala zdravotníkom, bezpečnostným zložkám, ale aj ľuďom, ktorí šili rúška, či dobrovoľne pomáhali v boji proti pandémii. Zuzana Čaputová zároveň vyzvala na boj proti dezinformáciám. S príhovorom si dal námahu nejeden politik, no my sme zisťovali, čo vy odkazujete politikom.

Na začiatku príhovoru prezidentka Zuzana Čaputová popriala občanom Slovenska zdravie, šťastie a spokojnosť v kruhu svojich najbližších. "Nech máme všetci úspešnejší a bezpečnejší rok, v ktorom Slovensko zavŕši dvadsiaty deviaty rok svojej štátnosti," povedala Čaputová.  Spomenula svoj prvý novoročný príhovor, ktorý odznel minulý rok. "Len málokto vtedy tušil, aký rok nás čaká," povedala.

Opisuje uplynulý rok ako najťažší, ktorý si za svoj život pamätá. "Rok, v ktorom sa udialo aj veľa dobrého a ukázalo sa v ňom veľa hrdinov a hrdiniek. Rok dôležitých zmien, rok nádejí, ale aj sklamaní, rok pravdy a jej popierania, a tiež rok bolesti," opisuje rok 2020 Čaputová. Nedávno ju podľa jej slov zaujala jedna myšlienka: "Tam, kde vzniká nebezpečenstvo, zároveň rastie sila záchrany.“ 

Zdôraznila vysokú kvalitu Slovenskej vedy a to aj napriek ťažkým podmienkam. Apeluje na dôveru vedeckého poznania a komunity pri vývoji vakcín. "Od toho, koľko ľudí presvedčia argumenty o dôležitosti očkovania pri boji s vírusom, bude závisieť miera získanej kolektívnej imunity, a tiež čas, keď sa budeme môcť vrátiť k spôsobu života, na ktorý sme boli zvyknutí," povedala. 

Vyzdvihla snahu, v ktorej sme si pomáhali navzájom. "Množstvo dobrovoľníkov pomáhalo po celom Slovensku. Šitím rúšok, zabezpečovaním nákupov alebo opatrovaním slabších," dodala. Vakcínou ľudskosti pomenovala zdravotníkov, záchranárov a ľudí v prvej línii. "Ak sme schopní uvedomiť si ich obetu, nemôžeme už ostať ľahostajní k iným ľuďom v núdzi," povedala. 

Ocenila nasadenie a profesionalitu ozbrojených síl. "Policajti a hasiči v neľahkých podmienkach potvrdili svoju dobrú povesť, a to, že sú pevným pilierom nášho štátu, osobitne v krízových situáciách," uviedla. Oceňuje aj učiteľky a ich tvorivosť v nových podmienkách distančnej výučby. 

Dobrými správami nazvala oblasť spravodlivosti, konkrétne, že máme kompletný Ústavný súd, obnovenú Súdnu radu, nové vedenie Najvyššieho súdu aj Generálnej prokuratúry. Poukázala na vyšetrovanie skutkov, ktoré boli roky zakrývané a prehliadané. "V boji s korupciou a v prístupe k spravodlivosti sme stihli viac, ako za niekoľko predchádzajúcich rokov dokopy," povedala.

 Ako odvrátenú stránku uplynulého roka uviedla, že to bol tiež aj rok klamstiev, manipulácií, ľudskej hlúposti, či sebectva. Okrem skutočných expertov na epidémie podľa nej zviditeľnil aj ľudí, ktorých nevedomosť bola nahradená. "Vidíme, ako sa nám vytráca úcta k vzdelaniu a k odbornosti. Ako sa vytráca pokora pred nepoznaným. Viem, že tieto slová nemajú zmysel pre tých, ktorí manipulujú zámerne s cieľom ovládať," povedala. 

Uviedla, že náš nepriateľ je vírus, ktorý porazíme len spoločne. "My všetci spolu, teraz, tvoríme Slovensko. A na zvládnutie krízy potrebujeme vidieť v tom druhom aj brata, sestru, občana, človeka, o ktorého pochopenie nikdy nestratí zmysel sa snažiť," dodala.

Vyjadrila úprimnú účasť na bolesti tých, ktorí stratili svojich blízkych. 

Začiatok nového roka podľa nej nebude ľahký a bude si vyžadovať ďalšie obmedzenia. "Avšak obmedzenia za tým najdôležitejším účelom, záchranou životov. Prosím, vydržme to ešte," povedala.

Pred nami je rok, keď sa musíme podľa jej slov nielen postaviť na nohy, ale aj správne vykročiť. "Potrebujeme spojiť sily, aby sme nepremárnili bezprecedentnú pomoc v podobe Fondu obnovy. Miliardy eur, ktoré v nasledujúcich rokoch môžeme získať z Európskej únie na Slovensko, nám pomôžu nielen odstraňovať následky krízy, ale aj riešiť príčiny našej zraniteľnosti a slabej odolnosti," povedala Čaputová. 

Je preto podľa nej čas spojiť sily a zomknúť sa pre obnovu krajiny. "My všetci sme jedna ľudská rodina a pri pohľade dopredu nie je nič dôležitejšie ako naše spojenectvo. Zvládneme to! " dodala. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy